Rens de Boer

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november publiceert PostCovid NL interviews met vooraanstaande politici. Hoe kijken zij naar de problematiek rond Long Covid? Wat mogen we van ze verwachten? We geven geen stemadvies en laten de lezer oordelen over wat de politici zeggen in de interviews.

In deze zevende aflevering spreken we Rens de Boer (34) van Volt. Hij staat op de zevende plek van de Volt-kieslijst. ‘Uiteindelijk ben ik niet degene die dat zou bepalen, maar als ik in de Tweede Kamer kom, zou ik het fantastisch vinden als ik de zorg in mijn portefeuille krijg. Ik weet al lang dat ik “Minister van Preventie” wil worden. Sinds de vorige Tweede Kamerverkiezingen voel ik en weet ik dat ik bij Volt hoor. Ik had verwacht dat ik deze stap in 2025 zou maken door op de kieslijst te staan. Toch nu al; toen het kabinet viel, zei mijn vrouw meteen: “Nou, daar ga je dan!”’

Hoewel hij nog niet is gekozen, is zijn invloed al merkbaar. Want, omdat hij nog niet in de Kamer zit, kan hij bijvoorbeeld (nog) niet beslissen of Volt ons stembusakkoord kan ondertekenen. We waarderen het daarom des te meer dat hij de partijtop heeft overtuigd om ons stembusakkoord met een handtekening te bekrachtigen. De partij sluit zich wat dit onderwerp aan bij de ChristenUnie en de SP.

‘Als ik hoor wat mensen met Post-Covid allemaal moeten doorstaan, los van alle lichamelijke klachten, zoveel onbegrip,’ zo erg allemaal, zegt De Boer, ‘Bijvoorbeeld artsen die denken dat mensen het allemaal verzinnen en zich aanstellen om “gratis vakantie” te krijgen. Dat vind ik zo erg! We leven in een tijd van wantrouwen en dat vind ik erg. Natuurlijk zijn er altijd mensen die het systeem proberen te tillen, maar daar mogen alle mensen met serieuze en nare klachten nooit onder lijden. Post-Covid is giga en ik begrijp niet dat dit probleem door een aantal mensen, helaas ook mensen op voorname posities, zo weinig serieus wordt genomen. Dat ze niet precies willen weten hoe het zit en dat er niet veel meer onderzoek wordt gedaan. Als je het dan niet uit mededogen wil doen, kijk dan naar de enorme impact die het heeft op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt en de cruciale beroepen waar zoveel mensen nu niet kunnen werken omdat ze Post-Covid hebben. Vaak zijn dat de mensen die in de vuurlinie stonden toen corona losbarstte, dat mogen we niet vergeten,’ zegt Rens.

Minister van Preventie

Een bewustwordingscampagne is iets waar de Boer ook vol achter staat. ‘Het voorkomen van aandoeningen is iets waar ik me vol voor wil inzetten als ik gekozen word. Ik zou graag uiteindelijk Minister van Preventie willen worden,’ zegt hij. Dat is een grote doelstelling voor me. Zeker voor Post-Covid is preventie namelijk belangrijk en een bewustwordingscampagne kan daar een goede rol in spelen. We moeten thuisblijven als we klachten hebben, ook als dat betekent dat je iets leuks moet laten. Laatst gaf mijn broer een verjaardagsfeest en daar wilde ik heel graag naar toe, want het is dan altijd super gezellig. Maar ik was ziek, het kon griep of corona zijn. Op zich voelde ik mezelf nog best wel lichamelijk in staat om te gaan, maar ik vond het niet ok omdat ik dan anderen een risico zou bezorgen die daar niet om hebben gevraagd. Er waren ook oudere mensen en we moeten beseffen dat iedereen die corona krijgt, daarna ook Post-Covid kan krijgen. Dat zijn er nu honderdduizenden en zo’n 90.000 met zodanig ernstige klachten dat ze bijna niks meer kunnen. Beseffen we dat wel met zijn allen in Nederland? Met kleine dingen als niezen in je elleboog en thuisblijven bij klachten kunnen we wellicht al veel voorkomen. Dat zijn simpele dingen, waarom is het zo moeilijk om een beetje rekening te houden met elkaar. Ik wil me ervoor inzetten dat mensen meer oog krijgen voor elkaar. Fijn als het goed met je gaat, maar heb oog voor mensen die het minder voor de wind gaat of de pure pech hebben gehad dat ze Post-Covid hebben gekregen.’

Verkiezingsprogramma

In het verkiezingsprogramma van Volt vinden we over Post-Covid de volgende paragraaf: “Long Covid wordt erkend als beroepsziekte voor zorgpersoneel dat via werk Long Covid opgelopen heeft. Volt pleit voor een ruime financiële compensatie en voor meer onderzoek naar Long Covid.”

Stembusakkoord

Lees hier het stembusakkoord van PostCovid NL, Long Covid Nederland, #NietHersteld en Kinderen met Long Covid. Volt heeft dit akkoord net als ChristenUnie en SP ondertekend.

Foto handtekening Volt

 

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid