De huidige regeling om personeel met Long Covid langer in dienst te houden is onvoldoende, zegt de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) in het advies ‘(Maat)werk bij langdurige klachten na covid'. Patiënten met Long Covid moeten meer hulp krijgen als zij hun baan dreigen te verliezen na twee jaar in de ziektewet. Met (zorg)personeel dat in de frontlinie stond tijdens de pandemie moet zeker “ruimhartig” worden omgegaan. Maar ook ZZP’ers verdienen meer aandacht voor hun situatie, zo schrijft de Raad in het advies aan de overheid.

Er is sinds kort een subsidieregeling van kracht voor werkgevers met zorgmedewerkers die al twee jaar ziek thuis zitten met langdurige Covid. Ongeveer de helft van de loonkosten wordt door die regeling een half jaar langer gegarandeerd door de overheid. RVS wil dat de regeling wordt uitgebreid en verplicht gesteld. Werkgevers moeten een volledige compensatie ontvangen. Bovendien zou het zorgpersoneel dat – aan het begin van de pandemie vaak onbeschermd – in nauw contact werkte met besmette patiënten toegang moeten krijgen tot een fonds “voor erkenning en compensatie van leed”. 

Erkenning en steun 

Maatwerk is nodig omdat nog niet alles duidelijk is over Long Covid, waarbij mensen minstens drie maanden na hun coronabesmetting nog steeds last hebben van klachten als extreme vermoeidheid, concentratieproblemen, hoofd- of spierpijn. Deze mensen moeten erkenning en steun krijgen om ze te behouden op de arbeidsmarkt, aldus de raad. 

Investering in de toekomst 

RVS is van mening dat de geadviseerde maatregelen gezien moeten worden als investering in de toekomst. Eenmaal uitgestroomd uit de arbeidsmarkt zal het veel meer geld en energie kosten om mensen weer terug te krijgen op de arbeidsmarkt. Nu mensen met (chronische) klachten ruimhartig behouden voor (passend) werk, levert uiteindelijk meer op. En draagt daardoor bij aan de kwaliteit van leven van veel mensen met een chronische, nog veelal onbekende, aandoening. 

Grillig 

Volgens schattingen heeft 1 tot 2 procent van de mensen een jaar na een coronabesmetting nog steeds klachten, oftewel 80 duizend tot 160 duizend Nederlanders, stelt de RVS. Het is volgens de Raad een grote groep mensen die te maken krijgt met veelal onbegrepen en grillig verlopende klachten, die een grote invloed hebben op het leven. 

Ook met het oog op andere bestaande en toekomstige postinfectieuze aandoeningen adviseert de Raad meer onderzoek te doen naar de ziekte. Dit kan bovendien helpen meer kennis te krijgen over andere langdurige klachten na bijvoorbeeld de ziekte van Pfeiffer, Q-koorts of de ziekte van Lyme. Zo kunnen meer patiënten profiteren en zijn we in de toekomst beter voorbereid, vindt de RVS. 

Nu je hier bent… Maak jij het mee mogelijk?

Doe mee en doneer eenvoudig via Tikkie zodat we jou en anderen met langdurige coronaklachten op weg kunnen helpen.

Gezichten achter Long Covid