Bijna 90 procent van de 1.741 deelnemers aan het longCOVID-onderzoek geeft aan dat de impact van langdurige coronaklachten groot tot zeer groot is. Alle deelnemers hebben last van langdurige coronaklachten. Met name de gevolgen voor het werk zijn groot; een derde van de deelnemers kan niet meer werken en bijna de helft (46 procent) werkt minder dan voorheen door de langdurige klachten. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het longCOVID-onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Vermoeidheid, concentratieproblemen en kortademigheid

Vermoeidheid is de meest genoemde langdurige klacht, 90 procent van de ondervraagden met long (langdurig) Covid heeft daar last van. Andere langdurige klachten die uit het onderzoek naar voren komen zijn concentratieproblemen (74 procent) en kortademigheid (70 procent). Deze resultaten komen overeen met de resultaten van een peiling van Longfonds onder 1864 mensen met langdurige coronaklachten.

Langdurige klachten na milde corona

Van de deelnemers met langdurige coronaklachten zijn de meesten in eerste instantie niet heel ziek geweest. Slechts 5 procent is opgenomen geweest in het ziekenhuis vanwege corona. De andere 95 procent van de deelnemers hadden milde klachten tijdens de acute fase. Daarna hielden ze echter langdurig last van klachten.

Het longCOVID-onderzoek

Het onderzoek bestaat uit een vragenlijst die deelnemers vier keer gedurende een jaar thuis kunnen invullen. Met dit onderzoek kan het RIVM onderzoeken hoeveel mensen door corona langdurige gezondheidsklachten krijgen, wat de klachten zijn en hoe lang ze aanhouden. Het onderzoek ging in mei dit jaar van start en loopt nog steeds.

Verder onderzoek nodig

Het is nog onduidelijk in hoeverre de deelnemers representatief zijn voor alle mensen met langdurige coronaklachten. Ook is het nog niet bekend of er verschillen bestaan tussen kinderen en volwassenen. Daar gaat het instituut in het vervolg van dit onderzoek naar kijken.

Meedoen of meer informatie?

Je kunt nog steeds meedoen aan het longCOVID-onderzoek van het RIVM. Deelname aan het onderzoek is belangrijk. Want, hoe meer mensen meedoen, hoe meer we te weten komen over Long Covid. Je kunt meedoen als je positief getest bent op corona, maar ook als je negatief getest bent of niet getest bent. Lees meer informatie en meld je aan voor het Long COVID-onderzoek van het RIVM op longcovid.rivm.nl.

Nu je hier bent… Maak jij het mee mogelijk?

Doe mee en doneer eenvoudig via Tikkie zodat we jou en anderen met langdurige coronaklachten op weg kunnen helpen.

Gezichten achter Long Covid