
Om het geld voor post-covid onderzoek goed te besteden, is het belangrijk te weten welke kennis het meest nodig is. En dat veranderd snel! Lopend onderzoek levert steeds weer nieuwe inzichten op. Hier leggen we uit hoe deze updates van de kennisbundeling en kennisagenda daarbij helpen.
Hoe zat het ook alweer?
Even terug naar het begin van het Nederlandse Post-COVID onderzoek. In de zomer van 2023 heeft minister Kuipers onderzoeksgeld toegezegd. ZonMw maakte hiervoor een Post-COVID onderzoeksprogramma voor meerdere jaren.
Eerst bekijken wat er al is
Allereerst is er uitgezocht wat er al bekend was over het stellen van een diagnose, hoe de ziekte in het lichaam werkt en behandelingen met en zonder medicijnen. Dit werd in 2023 samengevat in de Kennisbundeling Post-COVID. Sindsdien is er veel nieuwe informatie bijgekomen. Daarom is er nu een update: de Kennisbundeling Post-COVID update 2024/2025 . Hierin is ook een hoofdstuk over symptomen toegevoegd.
Richting bepalen voor nieuwe onderzoeken
Met deze nieuwe kennisbundeling en een overzicht van het lopende onderzoek is opnieuw bekeken welk onderzoek nog meer nodig is. De belangrijkste openstaande onderzoeksvragen zijn op een rij gezet in de Update kennisagenda biomedisch onderzoek Post-COVID, die in april is verschenen.
Hierin staat dat er meer kennis nodig is over biomarkers (meetbare dingen in het lichaam), diagnostiek op basis van hoe de ziekte in het lichaam werkt, behandelingen per persoon die passen bij het type post-covid van diegene en mogelijke behandelingen voor kwetsbare groepen.
Verder lezen
Meer over het onderzoeksprogramma van ZonMw, de kennisagenda’s en de kennisbundeling op onze site:
- 14 Juni 2024: Nieuws over Kennisagenda Post-Covid
- December 2023: Update Kennisagenda Post-Covid