cheque zilvermuseum

PostCovid NL kreeg bijna 5000 euro van een bijzondere loterij in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven. Want tijdens hun expositie Lot uit de Loterij over de geschiedenis van loterijen, organiseerde het museum ook een eigen echte loterij. De loterij volgde zoveel mogelijk de tradities van de 16e en 17e eeuw, toen de loterijen ontstonden in de Nederlanden. Men haalde geld op voor het goede doel en de prijzen waren van zilver. Onlangs trok de notaris het winnende lot! Vervolgens werden er 125 winnaars getrokken van de antieke zilveren lepeltjes. Joris van Caulil, ambassadeur van PostCovidNL nam een cheque in ontvangst van maar liefst 4.948,25.

Massief zilveren schaal
De hoofdprijswinnaar gaat er vandoor met een bijzondere zilveren schaal gemaakt door de zilversmeden Rob en Jaap Thalen. De schaal is gemaakt van een kilo puur zilver, 999/1000. De winnaar van de schaal kan ervoor kiezen om de schaal te laten verkleuren in het bijzondere patina van bruine en blauwpaarse tinten dat zo specifiek is voor fijn zilver, of hem juist te poetsen. Polderdichter van de Krimpenerwaard Jorris Hoste maakte een gedicht voor in de schaal. Jorris: ‘Omdat een schaal rond is, heb ik een cirkelvormige tekst bedacht die eindeloos doorgelezen kan worden. Ik denk dat dat past bij long covid, dat ook maar door blijft gaan terwijl je wilt dat het ophoudt. De tekst zelf biedt een sprankje hoop aan wie in die situatie zit.’ Het gedicht luidt: ‘Het lijkt nooit op te houden maar het is niet wat het lijkt nooit op te houden maar het is niet wat het lijkt…’

Troostprijzen
Bij de loterijen van vroeger kon men zilveren lepels winnen, de ‘tientjes’ prijzen van toen. De lepels waren populair en vaak stonden er afbeeldingen van historische gebeurtenissen of figuren op. Maar het zilver vormde ook een appeltje voor de dorst in slechte tijden. Zilver had immers een redelijk vaste waarde en je kon het verkopen in tijden van nood. Tijdens het trekken werden proosjes ofwel gedichtjes voorgelezen, die de bezoekers tijdens de expositie hebben gemaakt.

Prikkelarme middag
Het Zilvermuseum draagt mensen met Post-Covid een warm hart toe. Onlangs organiseerde het museum een prikkelarme middag en er komt een tweede op 23 november, dan is de nieuwe expositie over het tafelzilver van Helene Kroller Muller te zien.

Zie: https://zilvermuseum.com/bezoek/prikkelarm-museumbezoek/

 

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid