reizen

In vakantietijd gaan mensen vaak op reis om uit te rusten van het harde werken. Maar voor mensen met Post-Covid kan de reis juist een grote belemmering zijn om die rust te vinden. De stress, het gedoe, de herrie, de vele mensen bij elkaar, security en paspoortcontrole kunnen dingen zijn die voor iemand met Post-Covid niet of heel moeilijk op te brengen zijn. PostCovid NL verzamelde tips van ervaringsdeskundigen om toch op reis te kunnen.

Tip 1 Stil in de trein

Zowel in de eerste als in de tweede klas zijn er stiltecoupé's. Het is de bedoeling dat mensen daar niet praten en zeker geen geluid uit hun telefoon laten komen. Reizigers kunnen daar prikkelarm uitrusten, wat lezen of werken. In dubbeldekkers zijn de stiltecoupés altijd te vinden op de bovenste verdieping. De reizigers zitten dan wat verder van het spoor en daardoor horen ze ook minder lawaai van de trein die over het spoor rijdt. Over het algemeen houden reizigers zich aan de stilte, maar zo niet, kun je ze er rustig op wijzen, soms verhuizen ze dan of houden op met praten. De Eerste Klasse in de trein is weliswaar duurder, maar wel bijna altijd rustig. En dan heb je ook nog de stiltecoupé van de Eerste Klasse, voor de meest prikkelarme treinbeleving.

Tip 2 Vliegen met medische assistentie

Met medische assistentie vliegen vindt Joris (ervaringsdeskundige) voor hem echt een oplossing. Joris: ‘Ik vlieg van Eindhoven naar Malaga. Eindhoven is een relatief klein vliegveld en dat voelt voor mij prettiger dan bijvoorbeeld Schiphol. We melden ons bij de balie en gebruiken een rolstoel van het vliegveld. In principe worden we begeleid, en ik geduwd, door iemand van het vliegveld. Maar wij kiezen er nu voor dat mijn vrouw mij duwt. We mogen de fastlane bij de douane gebruiken. En zonder in de rij te staan, zoeken we een rustig plekje op. De reis verloopt voor mij soepel, mede door gebruik van een noise cancelling koptelefoon. Malaga is een groot vliegveld. Daar aangekomen staat onze begeleider met een golfkarretje al te wachten. En mijn gezin mag ook mee, we genieten ervan en worden bij de balie van de autoverhuur afgezet. De vakantie kan beginnen’.

Tip 3 Boek een privé-transfer

Na een vliegreis ben je waarschijnlijk al erg moe. Maar je moet dan vaak nog met een transferbus naar je vakantieverblijf. Vaak vertrekt zo’n bus niet meteen omdat er gewacht moet worden op alle reizigers en onderweg worden soms wel acht hotels aangedaan voordat je bij je eigen hotel bent. Bij steeds meer reizen kun je een privé transfer boeken. Je bent dan de enige die vervoerd wordt en je gaat rechtstreeks naar je hotel. Meestal is dit goedkoper en veiliger dan een lokale taxi omdat je het met de reis mee boekt. Bovendien heb je dan geen last van eventuele herriemakende medepassagiers. 

Tip 4 Reistabletje tegen draaierigheid

Sommige mensen geven aan meer last te hebben van draaierigheid bij het reizen sinds ze Long Covid hebben. Een ouderwets tabletje tegen reisziekte kan dan helpen. Deze zijn zonder recept bij vrijwel elke apotheek te krijgen.

Tip 5 Rustig achteruit rijden

In de trein en ook in veel bussen zijn er stoelen waarbij je als het ware achteruit rijdt. Alhoewel sommige mensen dat niet prettig vinden is het de moeite waard om het uit te proberen. Doordat je langer zicht hebt op omgeving is dit rustiger dan het geflits als je vooruit gaat.

Tip 6 Lang leve de daluren

Als het even kan, plan dan afspraken waarvoor je moet reizen in de daluren. Dus niet om negen uur, maar probeer bijvoorbeeld 11.30 of zo. In de daluren is het niet alleen rustiger en prikkelarmer in bus, tram of trein, maar je kunt ook rustiger instappen zonder dat mensen tegen je aanduwen. Dat laatste kun je niet gebruiken als je al moeilijk loopt of niet zo stevig op je benen staat door vermoeidheid bijvoorbeeld.

Tip 7 Onderweg

De zogeheten ‘noise cancelling headphones’ worden steeds beter. Deze koptelefoons zorgen ervoor dat je nauwelijks buitengeluiden hoort, in plaats daarvan alleen de muziek die je op hebt staan. Zo kun je genieten van de meest zachte en subtiele vioolklanken en hoor je bijvoorbeeld niet het gegil van kinderen. Let erop als je een headphone koopt dat hij noise cancelling is, eentje met een gesloten oorbehuizing is vaak het meest effectief. 

Naast noise cancelling headphones werkt een zonnebril of een oogmasker ook goed bij vrijwel elke reis.Geneer je niet om een zonnebril te dragen als er geen zon is. Mensen denken hooguit dat je een incognito filmster bent. Het gaat erom dat alles dat je ziet minder fel binnenkomt als je een zonnebril draagt.  

Tip 8 Plekje zoeken

Als je niet lang kunt staan kun je altijd op de invalidenplekken zitten in het openbaar vervoer. Deze zijn meestal het dichtst bij de uitgang. Ook kun je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een invalidenparkeerplaats. Je mag bijvoorbeeld niet meer dan honderd meter zelfstandig kunnen lopen met hulpmiddelen, zoals krukken of een rollator. En dat moet al een half jaar het geval zijn. Ook volgt er een medisch onderzoek waarbij de keuringsarts dit moet vaststellen. Tenzij al bij de gemeente vaststaat dat je moeilijk of niet kunt lopen.

We hopen van harte dat deze tips van voornamelijk ervaringsdeskundigen kunnen helpen om de drempel voor het reizen wat te verlagen. Heb jij ook een goede tip, die in dit tipoverzicht niet mag ontbreken? We ontvangen hem graag! Stuur je tip naar postcovidnl@longfonds.nl

 

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid