Fysiotherapie

Deelnemers met bestaande langdurige klachten na een corona-infectie (Long Covid) melden een hoger zorggebruik. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Twee op de drie zocht medische hulp, vooral bij de huisarts, de fysiotherapeut, ergotherapeut of de longarts. Van de deelnemende kinderen tot en met 17 jaar met bestaande langdurige gezondheidsklachten na corona,  bezocht 44% een zorgverlener zoals huisarts, fysiotherapeut of kinderarts. 

Het RIVM begon in maart dit jaar met het onderzoek naar de langdurige coronaklachten. Van de ruim 15.000 deelnemers hebben bijna 4.500 volwassenen en 113 kinderen al bij de start van het onderzoek aangegeven langdurige klachten te hebben.

Door Long Covid minder productief 

Van de volwassenen gaf 7 op de 10 bij het invullen van de startvragenlijst aan door de langdurige gezondheidsklachten na corona niet (29%) of minder (40%) te kunnen werken. Deze resultaten komen overeen met de peiling die vanuit Coronaplein werd gehouden onder 1864 mensen met langdurige coronaklachten. 

Ook bij kinderen is de impact groot. Meer dan de helft van de kinderen die langdurig gezondheidsklachten hadden, gingen niet (8%) of minder (43%) naar school. 

Meest voorkomende klachten

De deelnemers aan het LongCOVID-onderzoek melden in de startvragenlijst een verscheidenheid aan klachten. De meest voorkomende klachten bij deelnemers die bij de start van het onderzoek al langdurige klachten meldden, waren vermoeidheid (86%), concentratieproblemen (67%), kortademigheid (66%), moeite hebben met een drukke omgeving (60%) en hoofdpijn (54%). Bij kinderen waren de meest voorkomende klachten vermoeidheid (69%), hoofdpijn (48%), concentratieproblemen (32%), malaise (32%) en hoesten (27%). Jongens meldden daarnaast iets vaker spierpijn dan meisjes. Meisjes gaven vaker aan dat ze moeite hebben met een drukke omgeving. 

Veel van de deelnemers (volwassen en kinderen) met langdurige klachten gaven in de eerste vragenlijst  aan dat maanden na besmetting met het virus gewone dagelijkse handelingen veel moeite en inspanning kosten. 

Over het LongCOVID-onderzoek

Meer informatie over het LongCOVID-onderzoek of over het meedoen aan het onderzoek is de vinden op de website van het onderzoek, longcovid.rivm.nl.

Blijvende klachten? Deel jouw ervaring!

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid