Verschillende klachten van Long Covid kunnen een negatieve invloed hebben op je eetpatroon. Denk aan benauwdheid, vermoeidheid, kauw- en slikklachten, reukverlies, verminderde smaak en minder eetlust. Het is belangrijk om wel voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen als je meerdere weken minder eet. Bij een verminderde weerstand is het ook belangrijk om op je vitamine inname te letten. Voor persoonlijk advies of voor vragen over voeding kun je terecht bij een diëtist of je huisarts. Lees hier meer informatie over vitamines en supplementen tijdens het herstel van corona.

Belangrijke vitamines

Als je gezond en gevarieerd eet volgens de richtlijnen van het voedingscentrum, dan heb je een kleine kans om een tekort aan vitamines op te lopen. Als je minder eet door Long Covid, dan is het belangrijk voor het herstel om op vitamine D, B12 en C te letten. Lees hieronder meer over de rol van deze vitamines en hoe je ze binnen kunt krijgen.

Vitamine D

Vitamine D speelt een rol bij de weerstand en bij een goede werking van de spieren. Als je genoeg in de zon komt, maakt het lichaam meestal vitamine D aan in de huid. Ongeveer tweederde van de hoeveelheid vitamine D die je dagelijks nodig hebt wordt op deze manier aangemaakt. De rest komt uit de voeding. In Nederland wordt vitamine D aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd, maar niet aan olie. Vette vissoorten (zalm, makreel, haring) zijn natuurlijke bronnen van vitamine D. Vitamine D zit ook in vlees en eieren, maar minder dan in vette vis.

Sommige mensen hebben extra vitamine D nodig: jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen, mensen met een getinte huid en mensen die niet veel buiten komen. Als er aanleiding is voor een tekort, kan je huisarts een bloedonderzoek laten doen. Als blijkt dat je te weinig vitamine D in je bloed hebt, kan de huisarts extra vitamine D voorschrijven.

Vitamine B12

Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof via bloed te vervoeren, naar alle delen in het lichaam. Daarnaast is vitamine B12 nodig voor een goede opbouw en goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren.

Vitamine C

Vitamine C beschermt je lichaamscellen tegen schade en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en de weerstand. Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen. Met een goede evenwichtige voeding met daarin twee stuks fruit en 250 gram groenten krijg je ruim voldoende vitamine C binnen.

Vitaminesupplementen en herstel

Er is geen bewijs dat voedingssupplementen helpen bij de preventie of tijdens het herstel van corona. Als je geen tekorten hebt, heeft het slikken van vitamines en mineralen geen meerwaarde. Het kan zelf schadelijk zijn, voedingssupplementen zijn niet risicoloos.

Neem altijd voordat je wat gaat slikken contact op met je huisarts of diëtist. Zij kunnen aan de hand van bloedonderzoek bepalen of je tekorten hebt en advies geven hoe je deze kunt aanvullen. Indien je al supplementen gebruikt, dan heeft bloedonderzoek geen zin. Door de supplementen krijg je een vertekend beeld van je bloedwaardes. Laat altijd aan je behandelaren weten of je een bepaald dieet of supplementen gebruikt. 

Hulp van een diëtist en huisarts

Afhankelijk van je leefstijl, leeftijd en persoonlijke situatie heeft iedereen verschillende voedingsbehoeftes. Heb je vragen over vitamines of mineralen tijdens jouw persoonlijke herstel van Long Covid, neem dan altijd contact op met je huisarts of diëtist. Op nvdietist.nl kun je een diëtist bij jou in de buurt vinden. 

Meer informatie

Op voedingscentrum.nl kun je meer informatie vinden over gezonde voeding, vitamines en mineralen.

Lees meer voedingstips bij herstel Long Covid.

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid