Als je herstelt van corona is het het extra belangrijk om op je voeding te letten. Hoewel eten vaak moeilijker gaat door weinig eetlust en vermoeidheid, heeft je lichaam juist meer voedingsstoffen en energie nodig voor het herstel van corona. Bij een verminderde weerstand door Long Covid ofwel Post-Covid is het belangrijk om genoeg en gezond te eten. Als je te weinig energie binnenkrijgt uit vetten en koolhydraten, kan je lichaam eiwitten gaan verbranden. Zorg ook dat je over de dag verdeeld genoeg drinkt: minstens 1,5 tot 1,7 liter per dag.  

Eiwitten 

Tijdens een coronabesmetting heeft je lichaam meer eiwitten nodig dan normaal. Eiwitten zijn de bouwstoffen van het lichaam en zijn nodig voor het versterken van je weerstand en voor herstel en opbouw van de spieren na corona.

De kans is groot dat je door corona minder beweegt dan voorheen. Daardoor neemt je spiermassa af, ook die van de ademhalingsspieren. Spiermassa wordt ook afgebroken doordat de stofwisseling door de ziekte verandert. Dit geldt voor iedereen die ziek in bed heeft gelegen en zeker voor mensen die op de ic hebben gelegen. Spierzwakte na de ic komt voor bij een derde van de mensen die is beademd en tot de helft van de mensen die langer dan een week op de ic hebben gelegen.

Eiwitten helpen om de spieren die door corona verzwakt zijn weer op te bouwen. Eet daarom meer eiwitrijke producten tijdens je herstel van Long Covid. Eiwitten zitten in vlees en vleeswaren, kip, vis, zuivelproducten, eieren, peulvruchten, pinda’s en noten. Neem bijvoorbeeld bij de warme maaltijd vlees, vis of een vleesvervanger zoals ei of peulvruchten. En eet liever hartig beleg op brood of beschuit in plaats van zoet broodbeleg.  

Tips voor energie- en eiwitrijke voeding 

Deze voedingsadviezen kunnen je helpen meer eiwitten en calorierijke voeding binnen te krijgen.  

Algemeen 

  • Eet en drink op tijdstippen waarop je trek hebt 

  • Varieer zo veel mogelijk: wissel zoete, zure of hartige gerechten, warme en koude gerechten regelmatig af 

  • Eet rustig en kauw goed 

  • Kies voor kant en klare gerechten als het te veel energie kost om zelf eten te maken 

Maaltijden

  • Het eten en drinken van vloeibare voedingsmiddelen kost vaak minder moeite. Neem bijvoorbeeld pap van volle melk of muesli met volle melk of yoghurt 

  • Beleg je brood ruim 

  • Neem eens iets anders op brood, bijvoorbeeld een kant en klare salade, roerei, vis, ragout of maak een tosti 

  • Tartaar of fijngemaakt gehakt zijn gemakkelijk te eten en te verwerken in gerechten, bijvoorbeeld door de stamppot 

  • Roer fijngesneden vleeswaren zoals ham of cornedbeef door de puree 

  • Neem in plaats van vlees ook eens ei, kaas, vis, peulvruchten, tofu of kant-en-klare vegetarische vervangingen 

  • Kies vaker voor gebakken in plaats van gekookte aardappelen 

Tussendoor

  • Kies tussendoor voor kleine, makkelijke hapjes en wissel af tussen zoet en hartig  

  • Goede hartige tussendoortjes zijn bijvoorbeeld nootjes, een lekkerbekje, een haring, stukjes kaas of worst, een huzarenslaatje, een toastje met vis en gevulde soep met extra vlees, groenten en ei 

  • Goede zoete tussendoortjes zijn bijvoorbeeld volle vruchtenkwark, drinkyoghurt of een vruchtencocktail

  • (Melk)producten, zoals kwark, yoghurt, pudding, shakes en repen, die extra eiwitten bevatten. Je kunt ze online en in de supermarkt vinden

Lees meer over eiwitrijke voedingsmiddelen

Bekijk ook deze video van het Erasmus MC. Hierin vertelt diëtist Ana Kordic over goede voeding en hoe die bijdraagt aan een sneller herstel (van 12.05 – 16.25 minuut).

Externe video URL

Beweging na corona 

Door corona kun je veel spiermassa verliezen, zeker als je op de IC hebt gelegen. Om spieren weer op te bouwen, is naast eiwit en energie ook beweging nodig. Meer informatie over beweging bij Long Covid.

Gewicht controleren 

Na corona is het goed om je gewicht in de gaten te houden door je wekelijks te wegen. Gewichtsverlies kan ook komen door verlies van spiermassa. Dan is een eiwitrijk voedingspatroon belangrijk voor je herstel. Als je gewicht daalt, neem dan contact op met je specialist, huisarts of diëtist. Ook als je weer op je normale gewicht bent, is het belangrijk om gezond te blijven eten.

Vitamines en mineralen

Als je meerdere weken minder voeding binnenkrijgt is het belangrijk om wel genoeg vitamines en mineralen binnen te krijgen. Lees meer over vitamines bij herstel na corona.  

Hulp van een diëtist

Na corona kun je lang last houden van verschillende klachten. Sommige klachten hebben een negatieve invloed op je eetpatroon. Denk aan benauwdheid, vermoeidheid, kauw- en slikklachten, reukverlies, verminderde smaak en minder eetlust. Afhankelijk van de leefstijl, leeftijd en persoonlijke situatie heeft elk lichaam andere behoeften. Voor persoonlijk advies of voor vragen en klachten over voeding, kun je terecht bij een diëtist. Op nvdietist.nl kun je een diëtist bij jou in de buurt vinden.

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid