Als iemand in jouw omgeving te maken heeft met langdurige coronaklachten (Long Covid), betekent dat mogelijk ook iets voor jou als naaste. De klachten kunnen erg beperkend werken in iemands functioneren, of dat nu professioneel, sociaal, fysiek of mentaal is. Wat moet je hier als naaste over weten, en wat kun je doen? 

Long Covid binnen je relatie of je gezin

Als je te maken hebt met een partner of gezinslid met Long Covid verandert er ook voor jou veel. Je kunt niet meer samen alles doen wat je gewend was en er komen zorgtaken bij. Dat kan zwaar zijn, zowel praktisch als mentaal. Blijf daarom goed voor jezelf zorgen! De eerste stap is erover praten met elkaar. Waar loop je tegenaan? Wat verwacht je van elkaar?

“Mijn partner vraagt een paar keer per dag hoe het met me gaat. Zo weet hij of er ruimte is om iets te gaan doen of niet, en hoef ik op een slechte dag niet steeds ‘nee’ te zeggen.” (Paulien – heeft zelf Long Covid)

Misschien zijn er praktische dingen die jullie anders kunnen regelen om wat druk van de ketel te halen. Denk aan boodschappen/eten laten bezorgen, wat vaker oppas inschakelen, schoonmaakhulp regelen. Vraag hulp aan vrienden, familie en buren, of lucht daar eens je hart. Contact met lotgenoten kan ook helpen. Zie ons overzicht met praktische tips.

Long Covid in je sociale omgeving

Als een vriend(in), collega of familielid Long Covid heeft, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Het allerbelangrijkste: hou contact! Je krijgt misschien vaak te horen dat er nu geen energie is om af te spreken of zelfs te bellen, maar dat zegt niets over de onderliggende wens. Het kan voor iemand met Long Covid erg eenzaam en confronterend zijn om niet meer goed mee te kunnen doen, zeker naarmate het langer duurt. Het is dan erg fijn voor hem/haar om te voelen dat je er nog steeds wilt zijn. Laat ook weten dat je niets terugverwacht. Sociaal contact kost veel energie.

“Ik heb mijn vriendengroep gevraagd om me na het weekend een update te geven van wat ze hebben gedaan. Zo blijf ik betrokken!” (Joris – heeft zelf Long Covid)

Als je praktische hulp wilt aanbieden is het fijn als je dat zo concreet mogelijk doet, bijvoorbeeld: ‘ik ga zo boodschappen doen, kan ik iets voor je meenemen’? ‘Zal ik vanavond voor je koken?’ ‘Ik wil je best eens ergens heen brengen met de auto.’ Dat is voor je naaste makkelijker dan zelf ergens om vragen. Zie verder de praktische tips hieronder.

Omgaan met beperkingen: praktische tips

Sommige Long Covidsymptomen geven flinke beperkingen in een relatie of sociale situatie. Hoe werken die beperkingen, en hoe kun jij daar als naaste mee omgaan? We geven je graag een paar tips, zie ons overzicht met praktische tips.

(Let op: de klachten die horen bij Long Covid zijn niet voor iedereen hetzelfde. Ook kunnen ze soms afnemen en dan weer terugkomen. Als je een goed beeld wilt hebben van waar jouw naaste mee te maken heeft, is het dus belangrijk om dit te (blijven) bespreken.)

Blijvende klachten? Deel jouw ervaring!

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid