Image of Ina Hartgers

Goedenmorgen, 


 Een van de symptomen( ik heb er meer) waar ik na een jaar nog heel veel last van heb is pijn op de rug, tussen en achter de schouderbladen, als het heel erg is , gaat ook mijn luchtpijp branderig en pijnlijk aanvoelen. Als ik een precieze locatie moet geven dan lijkt het wel aan de binnenkant van de ribben. Het komt en het gaat, soms is het de hele dag aanwezig, het is vaak bijzonder hevig als ik te veel heb gedaan . Vaak is het daarna dan ook meerdere dagen fors aanwezig, waarna het weer wat afzakt. Wat me vandaag opviel (of eigenlijk was het me al eerder opgevallen ,maar had ik er niet echt aandacht aan besteed) is dat het tijdens inspanning vreemd genoeg verdwijnt. Vandaag stond ik op zonder pijn,maar na een klein half uurtje was het er weer.  Inde ochtend heb ik gewandeld en ik had geen pijn, daarna ben ik in het zonnetje gaan zitten op een bankje en daar kwam de pijn weer. Toen had ik een uur trainen met de fysio op de revalidatie en weg was de pijn en na thuiskomst en bij rustig zitten kwam het weer terug. Ik vraag me dus af of het niet met doorbloeding van bepaalde weefsels te maken kan hebben, omdat de doorbloeding bij inspanning beter is. Dat is ook gebleken want mijn saturatie in rust is vaak veel lager dan mijn saturatie gemeten door de fysio. Vaak zit ik in rust rond 93  en af en toe dips naar de 90,maar tijdens fiets op conditietrainer, haal ik 96 tot zelfs 98. 

Mijn vraag is dus is er onderzoek gedaan naar de oorzaak van deze pijn , die door veel long covid patienten ervaren wordt en die bij hen net als bij mij, bij inspanning verdwijnt, maar echter na de inspanning terugkeert , soms in verhevigde mate? Is het mogelijk dat verminderde doorbloeding en zuurstof toediening aan bepaalde weefsels  (longvliezen? ) de oorzaak is van de pijn en  wat kan er eventueel aan gedaan worden om dit te verbeteren, aangezien de pijn soms zo hevig is en daardoor belemmerend werkt?  Ik hoop dat u antwoord hebt op mijn vragen. 

Longfonds Advieslijn
Zorgprofessional
3 jaar geleden

Beste Ina Hartgers,

Hieronder het antwoord van de longarts:

Aspecifieke pijn op de borst is een veel voorkomend symptoom bij patiënten die COVID19 hebben doorgemaakt. De oorzaak is onbekend maar hoogstwaarschijnlijk een combinatie van factoren. Verminderde doorbloeding acht ik minder waarschijnlijk. We zien wel vaker dat de zuurstofsaturatie bij inspanning stijgt, met name bij mensen met zwaarlijvigheid. Dit komt doordat door het dieper ademen bij inspanning bepaalde, met name onderin gelegen, delen van de longen open gaan, die in rust dichtgevallen waren (bijvoorbeeld door druk van gewicht). Doordat deze delen dan geen ‘meedoen’ stijgt de saturatie. Dat komt dus niet door betere doorbloeding maar door betere ademhaling (ventilatie).

Ik ken uw lichaamsbouw natuurlijk niet, dus weet niet of dit mechanisme op u van toepassing is. Er is geen behandeling voor pijn op de borst, behalve pijnstilling. Wellicht is het raadzaam door middel van longfunctie onderzoek en eventueel CT scan langdurige longschade na COVID19 uit te sluiten als oorzaak van de pijnklachten.

Gr

dr. Frits Franssen

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid