Ik ben Marieke, 37 jaar en ik had voor corona lichamelijk verder geen aandoeningen. 

Ik heb in oktober corona doorgemaakt en ben goed ziek geweest. Geen hoesten of longontsteking maar wel veel moeite met ademhaling, kortademigheid en enorme vermoeidheid. 

Nu na 7 maanden ben ik nog steeds niet hersteld. De vermoeidheid bepaald mijn leven grotendeels, ik ben heel snel kortademig en heb veel hoofdpijn.

Ik loop sinds kort bij de fysiotherapeut en krijg ergotherapie.

Mijn saturatie blijft goed bij inspanning, maar mijn longkracht is gemeten op 55% van het normale en mijn krachtmeting op 65% van het normale. 

Ik heb zelf het gevoel dat mijn ademhaling als ik slaap niet goed is. Dit omdat ik vaak en uit het niets wakker wordt, regelmatig kortademig wakker wordt. En vaak met hoofdpijn wakker wordt. En aangezien ik overdag ook slaap heb ik periodes waarin ik dagelijks te kampen heb met hoofdpijn.

Ik heb een aantal keren mijn saturatie gemeten direct na het wakker worden en die bleef een poos rond de 85% schommelen en trok na ongeveer een half uur bij naar de 99%.

Mijn vraag aan u is, kan het zijn dat als ik slaap door mijn verminderde longkracht mijn saturatie zo zakt dat ik daardoor wakker wordt met hoofdpijn en over de gehele dag zo enorm vermoeid ben?

Ik val overigens niet in het profiel om slaapapneu te kunnen hebben, aldus de huisarts. Ik hoop van u te horen,

Groetjes Marieke 

Longfonds Advieslijn
Zorgprofessional
2 jaar geleden

Beste Marieke,

Bedankt voor je bericht. Wij hebben je vraag doorgestuurd aan een longarts. Zie hieronder zijn antwoord. 

'Als de meting klopt, is de ademspierkracht erg laag. En ook de saturatie bij ontwaken is te laag, hoewel iedereen in de nacht een iets lagere saturatie heeft dan overdag.

Je klachten en saturatie zouden op obstructief slaap apneu (OSA) kunnen duiden. Hoewel zwaarlijvigheid een risicofactor voor OSA is, hebben slanke mensen regelmatig OSA. Bij verdenking hierop dient er een slaaponderzoek plaats te vinden. De combinatie van lage ademspierkracht en lage saturatie in de nacht zou ook nog kunnen passen bij problemen met het middenrif en neurologische ziekten. Een longfunctie onderzoek (niet alleen spirometrie) zou behulpzaam kunnen zijn. Al met al vind ik je klachten niet typisch voor post-covid19 en lijkt wat extra onderzoek op zijn plaats.

dr. Frits Franssen I longarts I medisch directeur I lid Raad van Bestuur'

Met vriendelijke groet, Advieslijn

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid