Hi, ik ben benieuwd of er nog meer mensen zijn die helaas ook oogklachten hebben gekregen na een covid infectie? Het is bij mij 3 maanden geleden ontstaan en na eerst oogmigraine als verklaring te hebben, ging het maar niet over en ben ik onderzocht door de oogarts. Inmiddels is geconstateerd dat er schade is in mijn netvlies (Acute Maculaire Neuroretinopathie) als gevolg van mini infarctjes door covid. 
 

Ik ondervind hier dagelijks klachten door zoals vlekken in mijn gezichtsveld en spikkeltjes. De oogarts sprak van een zeer zeldzame bijwerking en ik ben benieuwd of iemand zich hierin herkend!


Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

Quincy 2 jaar geleden

Hoi ik heb dat ook heel erg en ik zie vaak heel wazig en tv kijken en telfoon is bibberig beeld echt zo raar ik heb op 1 maart 2020 corona gekregeb ik was nooit ziek en had ook hele goede ogen... Eindelijk iemand die het ook heeft balen ze hoop voor je dat het weer verdwijnd maar bij mij nu ook al zolang ben er bang voor dat het zo zal blijven sterkte en succes met herstel

Bobby 2 jaar geleden

Hier heb ik ook problemen mee langs een opticien geweest moet nu een bril hebben die je ogen helpt met het focussen voor mij hielp dit enorm tijdens het testen. Word nu gemaakt en afwachten wat het doet op lange termijn maar duimen 

wat corona wel niet met je doet 


ronaldus 2 jaar geleden

Ik had dus zoiets ook toen ik schijnbaar al flink besmet was geraakt door corona.

Ik zag blauwe vlekken voor mijn ogen en het dag.licht was gewoon te schel voor mij.

En nog zoiets raars,ik zag ook als of het bubbels waren in mijn ogen,ik kan het niet goed omschrijven maar ik had last van alle 3 de symptomen.


Anoniem (niet gecontroleerd) 2 jaar geleden

Hoi Ronaldus,

Klinkt heel bekend, is er ook een diagnose gesteld door een oogarts?

Groetjes Jil 

Esmee 2 jaar geleden

Mijn zusje heeft ook vlekken voor haar ogen gekregen sinds de 2e dag dat ze corona had. De oogarts kon verder geen afwijkingen vinden en ze is weer naar huis gestuurd met "het zal wel overgaan, waarschijnlijk". Voor hem was de relatie met corona nieuw. 

Anoniem (niet gecontroleerd) 2 jaar geleden

Hoi Esmee,

Jammer te horen voor je zus! Hoe is het nu met haar? En weet je welke diagnose ze heeft gekregen van de oogarts? 

Groetjes Jil 

Anoniem (niet gecontroleerd) 2 jaar geleden

Hoi Madelon,

Ik heb sinds kort exact dezelfde diagnose! Bij ons in het ziekenhuis ben ik de eerste en enige patiënt zeiden ze, dus is er nog veel onbekend :( 

S morgens werd ik wakker met vlekken in mijn ogen, in de loop van de ochtend een snotneus --> ggd test en 's avonds positieve uitslag... pas na anderhalve week kon ik naar de oogarts en na wat onderzoeken belde ze me thuis op dat ze wist wat het was.... nu om te proberen glaucoom oogdruppels en stoppen met oac. Ik merk tergend langzaam verbetering maar ben ook pas 3 weken onderweg... hoe is het nu met jou/je klachten en restverschijnselen?


Hoor graag en kom graag in contact met mensen die deze diagnose ook hebben...

Groet Jil 

Madelonvh 2 jaar geleden

Hi Jill,

Wat rot om te lezen dat je met hetzelfde kampt na / door Covid-19! Een gekke gewaarwording hè als opeens je ogen ook een probleem vormen. Ik heb er nooit medicatie voor gekregen, denk ook omdat we pas na een tijdje erachter kwamen dat het dus geen oogmigraine was. Drie weken is nog heel kort!

Ik ben nu dus zo'n driekwart jaar verder en heb 2 oogscans gehad, waarbij de tweede (half jaar na de diagnose) nog altijd wel hetzelfde beeld liet zien qua schade op het netvlies. We kijken over een paar maanden weer. Was de laatste keer slechts een heel klein beetje verbetering. Dat biedt wel hoop, dat het lichaam het toch zelf wat probeert op te lossen! Ik merk dat ik er minder last van heb, zeker nu ik me fitter voel qua geheel herstel. Ij het begin was ik er ook echt overprikkeld door, door de verstoringen. Maar in terugval periodes nemen deze klachten dus ook terug. Echter zit ik nog altijd in de ziektewet thuis en heb ik ook veel moeite met concentreren, focussen/lezen. Dus kan niet zo goed inschatten hoe het zou zijn als ik weer alles hervat en wat dan de impact van mijn ogen nog is. Ik heb in ieder geval het gevoel dat het wel vooruit gaat dus dat hoop ik! 
 

Ik hoop dat het (snel) vooruit gaat bij je. Heb je er veel last van nu? 
 

Groetjes Madelon

p-rick 2 jaar geleden

Ik weet het niet zeggen is erg moeilijk voor een arts.Om raad vragen bij een collega is een afgang.Ik zag de menigte bij de teststraat en als ik nog niet besmet ben ben ik het gegarandeerd tussen de snotterende meute.

Anoniem (niet gecontroleerd) 2 jaar geleden

Hoi Madelon,

De oogarts heeft me als proef aan de glaucoom oogdruppels gezet in de hoop dat door de lagere oogdruk er toch iets meer bloed door de haarvaatjes komt... verder weet ze er zelf ook niet zoveel van, ze had het nog nooit gezien en was al blij dat ze me een diagnose kon geven.

Tegen mij zei ze ook dat het in het 1e half jaar kon verbeteren maar daarna dan zou het zo blijven... lees ik ook terug in de literatuur.... nu na 14 dagen controle merkte ik ietsjes verbetering en dat kon ze ook zien op de netvliesfoto, de vlekken waren minder 'hard'.

Zelf heb ik er vrij veel last van helaas, ik heb nog niet weer auto gereden, herken nauwelijks gezichten en merk dat in de schemering ik nog slechter zie en slechter kleuren kan onderscheiden. Mentaal vind ik het ook zwaar zo nu en dan, wereld wordt zo snel klein en is de vraag of ik mijn werk weer zou kunnen hervatten ooit... ik kan nu ong uur per dag van dichtbij scherp zien (bijv lezen, compu oid) en dan het gevoel dat ik het daarna moet bezuren door tijdelijk nog slechter te zien (oogarts noemde dat nabeelden). Voor mijn werk zit ik 7 uur per dag achter een beeldscherm... 

Verder heb ik nog vragen over of het weer erger wordt na een herbesmetting met corona/griep en of ik een vaccinatie/booster kan nemen... ook kan ik nergens lotgenoten vinden, je bent de eerste... ken jij nog meerdere mensen? Op social media oid?

Als je het fijn vind kunnen we misschien ook prive contacten? Fb of whattsapp...

 Fijn dat het bij jou nog steeds verbeterd, ook al gaat het langzaam. Zo gek gevoel idd, je voelt niets, iedereen zegt: maar ik zie niets aan je ogen... ik ben er 's morgens gewoon wakker mee geworden, raar dat dat zo kan... 

Groetjes Jil 

Madelonvh 2 jaar geleden

Hi Jill,

Heb je het idee dat die oogdruppels werken? 
Wat je schrijft over de verbetering van een half jaar en daarna niet meer klinkt niet heel erg positief natuurlijk. Bij mij is het denk ik nog steeds constant, nu 1 jaar na besmetting en zo'n 9 maanden na ontstaan.

De mate van jouw klachten is wel een stuk forser denk ik dan bij mij, ik heb na enige tijd wel weer een groot deel van mijn zicht weer "normaal" terug gekregen maar er blijven nog altijd vlekken aanwezig. Maar daar kan ik wel wat meer mee functioneren. Lijkt me heel heftig om zo beperkt te zijn! Snap dat het perspectief rondom werk dan ook heel erg onzeker voelt, ik hoop heel erg dat jet stappen vooruit mag maken! 

Het is bij mij na de vaccinatie en booster in ieder geval niet veranderd! 

Ik ken verder ook helemaal niemand die het heeft. Je kunt mij als je wilt wel volgen/contact opnemen op mijn instagram @bymadelonsophie.nl. Daar deel ik sowieso van alles rondom m'n herstel!  

Groetjes Madelon

martine duelen 2 jaar geleden

hey Madelon


Ik vroeg me af hoe het ondertussen met jou is?

Ik heb een paar weken geleden een infectie doorgemaakt. En een paar dagen geleden, uit het niets was er ineens een zwarte vlek voor mijn ogen, en ook lichtflitsen in het donker. Ik werd direct naar de oogarts gestuurd; deze zei dat er geen scheurtje was en dat hetgeen ik meemaakt wel meer voorkomt bij ouder worden (ik ben 59). Zij legde geen verband met covid, maar zelf doe ik dat wel. Benieuwd naar jouw ervaringen en die van anderen. Groetjes


Bee 2 jaar geleden

Hoi iedereen, 
Ik zou graag mijn ervaring willen delen ivm de coronabesmetting bij mijn 11 jarige zoon:
Op 9/1 is hij positief getest en is er heel ziek van geweest ( 41 graden koorts, zwak, uitgeput,…) maar is na een dikke week ook snel hersteld ( dachten we) tot hij vorige week uit het niets zei dat hij zwarte vlekken voor zijn ogen zag en wazig ziet uit 1 oog. Na een afspraak bij de huisarts en een vragend telefoongesprek met een neurologe werden we doorverwezen naar de oftalmoloog in het ziekenhuis. Daar heeft hij verschillende testen moeten ondergaan, en vandaag de laatste test met een inspuiting met een fluo vloeistof. Hieruit is gebleken dat hij kleine onderbrekingen heeft in het netvlies van zijn linkse oog. Dat verklaart het wazig zien, maar de grote vraag blijft , ook bij de dokters, waarom het zien van zwarte vlekken uit beide ogen terwijl het rechtse oog helemaal gezond verklaard is? De oogartsen vermoeden dat de onderbrekingen komen van een diepliggende ontsteking in het linkse oog ten gevolge van de Corona besmetting in januari. Ook een doorverwijzing naar de kinderarts en eventueel neuroloog. Ze “vermoeden” dat het tijdelijk van aard is en uit zichzelf moet verdwijnen maar een termijn kan er niet gezegd worden omdat er nog te weinig gekend is over de gevolgen van Corona en/of vaccinatie. We zijn wel ongerust over de zoon. Nog maar 11 jaar en veel te jong om een blijvend oogletsel te hebben. 
Hijzelf is ook bang. Les volgen op school is vermoeiend, hij kan niet goed in de boeken lezen of schrijven door de zwarte vlekken die hij ziet, en vooral ook door de onwetendheid.
Hoe gaat het ondertussen met de mensen die hier eerder dezelfde symptomen hebben genoteerd? Bedankt alvast 

Roos1998 2 jaar geleden

Hallo,

Ik heb vandaag te horen gekregen dat ik acute maculaire neuroretinopathie heb. Helaas valt hier weinig over te vinden.

Ik heb begin februari corona gehad. En ging gisteren pas naar de huisarts omdat ik wilde weten wat het was. Dit werd een spoedafspraak. Hoewel ik zoiets had van: maar ik loop er al 3 weken mee rond. Nou ja, kon tenminste niet zeuren dat de wachtlijst lang was?

De oogarts vertelde mij dat er geen behandeling voor is, en dat het nog wel ver kan herstellen, maar mijn oogzenuw zal altijd een zwakke plek blijven.

Dit tegengesteld door wat ik hier lees. Sommige krijgen wel medicatie d.m.v. oogdruppels. Helpt dit? 

Ik krijg ong. over een maand weer een oproep om terug te komen.  Wel werd er gezegd dat dit vooral bij jonge vrouwen voorkomt. En dat corona een link is, maar ook de anticonceptiepil kan een link zijn.

Hoe gaat het nu met jullie? Hebben jullie er nog veel last van? Of is het zicht wel weer verbeterd? Ik hoor graag van jullie!

CvG 2 jaar geleden

Welke klachten heb je voornamelijk? En zie je het ook als rode aders in oogwit?

JoanneGrimme 2 jaar geleden

Ik heb op het moment precies het zelfde! Ik ben zo bang en verdrietig.. Ik kan straks terecht bij de oogarts.. Ben heel erg benieuwd.. 

CvG 2 jaar geleden

Is er iets uit het onderzoek oogarts gekomen?

CvG 2 jaar geleden

Dit is heel herkenbaar. Had altijd goed zicht, geen problemen.

2021:

Na de 1e vaccinaties juli 2021 kon ik niet tegen fel, flitsend licht en ging wazig zien. Daarbij (daardoor) ook duizelig. Zag ook rare vlekken. Vooral na beeldschermgebruik en bij vermoeidheid. Leek na 2 maanden beter te gaan.

2022:

Een maand na de booster in jan.'22, in februari'22 corona gekregen. Klachten met zicht weer heel sterk, al weken. Vooral continu wazig zien (dromerig alsof je niet goed wakker bent). Coordinatie lijkt uit balans alsof alles trager gaat. Fel licht is vaak naar. Wordt erger als ik moe ben, veel moet lezen en langer op beeldscherm. De vlekken zijn er niet meer.


Heb neurologisch onderzoek gehad maar niks gevonden. Net gestart bij fysio vanwege duizeligheid, kortademig en angst omdat lichaam vreemd doet. Heb geen energie na korte inspanning.

Fysio ontdekte dat alle nekspieren muurvastzitten en kan doortrekken naar hoofd. Hoop dat fysio gaat helpen. Ook ademhalingsoefeningen tegen het kortademige.


Erg benieuwd hoe het gaat met de anderen, die dit al langer hebben. Is het zinvol naar een oogarts te gaan?

Mau123@ 1 jaar geleden

Hoi Allemaal, 

Ik heb zo een afspraak bij de oogarts.. ik ben ook zo bang. Sinds corona zie ik vlekken die niet meer weggaan (maand geleden corona gehad). Hoe is het nu met jullie en de vooruitzichten ? 

Sami 1 jaar geleden

Dag Mau,

In februari 2022 deelde Lelle67 een bericht over een Duitse oogarts die een patiënt het middel BC 007 gaf voor een oogaandoening en er bij toeval achterkwam dat dit de post-covidklachten van die patiënt in korte tijd oploste. Dat middel is eigenlijk ontwikkeld als medicijn tegen een vorm van hartfalen door bepaalde auto-antistoffen. Het moet echter nader onderzocht worden en is nog niet beschikbaar, maar wellicht is het goed om het in de gaten te houden en je oogarts ernaar te vragen. En misschien goed om de Oogvereniging in de gaten te houden, die zijn vast op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Informatie over corona en oogaandoeningen en BC 007:

Mocht je dat Duitstalige bericht willen lezen maar geen Duits kunnen: als je het opent met Google Chrome biedt die browser het aan om het te vertalen. 

Sterkte, Sami


Vision 1 jaar geleden

Hallo lezers, 

Helaas heb ik sinds het coronavirus ook last van mijn ogen gekregen. 
Ik droeg altijd lenzen en had met beide ogen een visus van 110. 
Het begon allemaal met hartkloppingen, duizeligheid, oorsuizen en paniekaanvallen. 
Deze zijn groot en deels opgelost. Door het slikken van extra vitamines. 

Helaas gaat het slecht met mijn ogen, sinds mijn corona infectie. Kunnen mijn ogen moeilijker met licht omgaan. Daarnaast is de druk in mijn ogen verhoogd en heb ik signalen van een pigment dispersie. Ook voelt het vaak als of iemand op de ogen drukt. Tv kijken gaat lastiger, auto rijden en het herkennen van gezichten. Het focussen op tekst is lastig en je ziet licht flitsen voor de ogen. Ook zijn de oogleden dikker dan normaal. 

Het lijkt nu weer iets aan de beter te gaan. Echter heb ik in mijn linker oog een grijze / zwarte vlek voor mijn netvlies. Daarnaast heb ik het idee dat soms het hart onregelmatig of versneld slaat. Ik ben bij meerdere oogspecialisten geweest. Helaas geven ze allemaal andere adviezen. Ik heb zelf altijd het gevoel gehad. Als of er een soort infectie in het oog zit. In het begin waren de ogen continue aan het tranen en nu lijkt het wel als of al het vocht is verdampt (droge ogen). Op dit moment moet ik misschien een operatie aan de ogen ondergaan. Ik zelf heb het idee dat het een algemene lichamelijke verstoring is. Het lichaam is naar de corona infectie nooit meer de oude geworden. Ik zit nu al ander half jaar in de stress en hoop dat ik niet blind word. Hopelijk hersteld het ooit allemaal weer. Alleen soms begin ik de moed te verliezen. Je lijkt vaak weer te herstellen en dan komt het weer allemaal terug. 

briesbries 1 jaar geleden

Hi wat vervelend om te lezen! Sinds ik corona heb gehad heb ik last van de felle zon en reflectie op objecten van de zon. Bij het ziekenhuis konden ze niets vinden en zagen ze gezonde ogen. Wel heb ik +0,75 contactlenzen gekregen. Alleen hierdoor zie ik op afstand waziger. Dus of ik het echt nodig heb weet ik niet. Ik hoor graag als iemand al een oplossing heeft met een bepaald middel of behandeling. Want het is inderdaad verontrustend :(

charl 1 jaar geleden

Hey Vision

Ik had ook veel problemen met kijken alles was onscherp en als ik mijn hoofd bewoog werd alles wazig. De oogarts kwam er na vele onderzoeken achter dat de spieren achter de ogen anders werkten want  als ik mijn hoofd bewoog reageerden mijn ogen afzonderlijk van elkaar links ging iets omhoog en recht ging naar beneden. ook altijd rode ogen en branderig net of er zand in zat. Nu heb ik sinds 1 week een prisma bril en mijn ogen zijn bijna niet meer rood en voelen goed aan ook zie ik weer helder en scherp misschien is dat voor jou ook een oplossing of in ieder geval kan het misschien iets helpen.  Ik zou het eens overleggen met de oogarts want spieren krijgen een behoorlijke opdonder van covid-19 en alle beetjes helpen. 

vriendelijke groet

Vision 1 jaar geleden

Dankjewel voor uw reactie. Ik ga eens wat onderzoek doen naar een prisma bril. Ik heb ook het idee dat het centrale punt van de ogen van elkaar afwijkt ofwel dat ze inderdaad niet symmetrisch bewegen. 

Vision 1 jaar geleden

Hallo Charl, 

Hoe gaat het nu met u?

P.van Ellende 1 jaar geleden

Klote om te lezen Vision ik hoop dat het goedkomt met je ogen, ik was erg bang voor mijn ogen na de ellende na mijn vaccinatie. Flitsen heb over gehoord van mijn zusje, dacht zelf paar te zien toen in bed met ogen dicht lag met corona, maar twijfelde ook omdat ik mijn zusje over had gehoord of ik mij verbeelde of niet. Mijn zusjes ogen tranen kwam na jaar weer terug geloof ik bij ui snijen van wat heb gehoord. Zelf heb aan begin van Corona tijd was het geloof ik opeens dacht iets in oog kreeg, maar niet direct bij stil gestaan, dacht eerst UV licht of Corona dacht later, maar oog was rood, bij mij was beetje gevoel alsof iets in oog zat, andere oog ook beetje, hoor ook van dat door ouder worden kan komen, maar weet niet helemaal bij mij reden, werd ook veel met Corona met dat spul gespoten om alles te ontsmetten. Dokter zei iets van episcleritis en droge ogen, weet het ook niet wat nou is, maar had zalf en druppels gekregen voor droge ogen. Druppels ging lastig al kreeg iets meer techniek later, zalf was lastig niet fijn, slecht te doen. Heb zelf een luchtvochtigheid meter en met dit weer merk ik dat het heel erg omlaag is gegaan in mijn woonkamer. Verder heb sinds paar dagen de luchtbevochtiger eens uitgeprobeerd die ik had staan, mijn ogen waren namelijk opeens zwaar gaan tranen en voelden niet lekker. Luchtvochtigheid was bij mij laag in kamer en hou het in gaten en kijk op vochtigheidsmeter en toch denk dat ze daardoor gingen tranen, is in iedergeval heb steeds idee wat met buitenlucht aan de hand? Als buiten kom kan ik soms ook een rare kriebelhoest krijgen. Ik draag ook al tijd best vaak een zonnebril en gewoon een bril, voor bescherming tegen de lucht en wind en dergelijke, had zelf wat veiligheidsbrillen voor winter gekocht en vuurwerkbrillen maar die zouden wat raar staan, dus toch gewoon mijn bril meer op. Het zijn dingen die beetje helpen. Heb geen ui in huis om te snijen maar dan zouden mijn ogen misschien ook weer wat tranen en kreeg nog een idee van een vriend die zei iets van vaporub onder neus doen, maar geen idee of dat werkt. Je ogen klinkt behoorlijk erg Vision, het is zeker oppassen, misschien met dokter wat bespreken of mogelijkheden zijn, misschien is een luchtbevochtiger iets??? Een vochtigheidsmeter vind zelf handig en nu sinds kort toch maar luchtbevochtiger aan gezet en getest, misschien is iets???? Heb zelf best veel last van iets in lucht of droge lucht, valt mij al aantal jaren op, ben zelf best gevoelig voor veel dingen. Zou toch naar de dokter gaan en die manieren van ogen toch wat nat houden of er mogelijkheden zijn en wat beste optie is, toch met dokter bespreken of er iets veilig is om te doen en kan helpen. Operatie klinkt heel heftig als ik zo hoor, hoop dat het toch beter word en hopelijk goed komt met je ogen Vision? Hopelijk komt er toch iets van herstel voor je???

Vision 1 jaar geleden

Dankjewel voor uw uitgebreide reactie. Ik heb de meeste oplossingen ook geprobeerd. Denk aan hydro meter, bevochtiger, oogvocht druppels. Helaas hebben alleen de oogvocht druppels een tijdelijk effect. Op een of andere manier zijn de ogen ook weer ontzettend snel droog. Ik heb voor deze tijd nog geen dag last van mijn ogen gehad. De dokters en artsen weten geen raad. Het lijkt als of je de hele dag door een allergies reactie hebt. Ik weet alleen niet waar het vandaan komt. Je zou verwachten dat corona inmiddels uit het lijf is. Maar toch blijf ik er last van houden. Het is erg hardnekkig. Hopelijk blijft het bij u stabiel en beheersbaar.



P.van Ellende 1 jaar geleden

Hallo Vision bedankt, heb gelukkig stuk minder last van mijn ogen gehad, is tijdje geleden dat best vaak als buiten was geweest of iets dergelijks rood oog had en gevoel dat iets in ogen zat, niet zo lekker. Het is zeker vreemd dat dokters en artsen ook geen raad weten, maar denk omdat veel nieuw is??? Weet verder ook niet wat beste is ook omdat vrij ernstig klinkt of dat een oogspecialist nog iets weet??? In iedergeval heel veel beterschap.

Vision 1 jaar geleden

Hallo allemaal,

Is er iemand die naar de corona infectie. Ook net zoals mij last heeft van dikke/rode oogleden? Deze gaan vaak ook ontsteken. 

​​​​​​

Emdv 1 jaar geleden

Ik word nog regelmatig wakker met een pussig gevoel in mijn ogen. Mijn oogleden zijn dik en ook is het vaak in combinatie met klappende oren. Herkenbaar? Ik ben 16 maanden geleden besmet.

Vision 1 jaar geleden

Hallo allemaal,

Is er iemand die naar de corona infectie. Ook net zoals mij last heeft van dikke/rode oogleden? Deze gaan vaak ook ontsteken. 

​​​​​​

Mary-1 1 jaar geleden

Hoi,

Dit heb ik ook gehad, gezwollen oogleden, drukkend, heel vervelend. Geen jeuk, niet rood en geen schilfers, alleen zwelling en irritatie zo'n 3 weken na de besmetting ontstaan. Is na 2 weken minder geworden.

Sinds een week last van dubbelzien, het ene moment meer en dan iets minder. Wisselend. Iemand meer?

Gr.

Mary

Vision 1 jaar geleden

Hallo Mary,

Het dubbelzien ervaar ik ook. Vooral als je naar de ondertiteling letters op tv kijkt. Heb je iets gedaan. Om de oogleden minder dik te krijgen? Merk je ook dat je minder scherp ziet?


Beekje123 1 jaar geleden

Hi, 

Ook ik heb dezelfde oogklanten (vlekken zien al weken en ver weg is lastiger scherpstellen). Sinds vrijdag weet ik dat het acute macular neuroretinopathy (AMN) is (mirco infarctjes in het oog als gevolg van Cove) . Ik ben bij 3 artsen geweest en uiteindelijk naar het ziekenhuis in Leiden gestuurd. Er is helaas niks aan te doen. Er werd verteld dat het minder heftig zal worden maar of het helemaal overgaat is niet bekend. Ik moet over 8 weken terugkomen. Ik heb echt moeten doordrammen bij mijn huisarts en eerste oogarts iedereen dacht het zal wel niks zijn. 

Elize88 1 jaar geleden

Hoi Beekje123 en Madelonvh en de rest. Ik heb ook na/tijdens? mijn Covid- besmetting een oogontsteking gekregen in een oog die lang aanhield(4 maanden) . Rood oog en pijnlijk met druk erachter.En daarna ook last van zwarte vlekken/sliertjes in het oog.  Deze bewegen mee naar waar ik kijk. Heel irritant. Soms word ik er duizelig van. Graag hoor ik van jullie hoe het verder met jullie gaat, zoals ik begrijp is er niks aan te doen? En hebben jullie ook zwarte vlekjes en slierten of juist heel andere vlekken? 

marleenley 1 jaar geleden

Hey Elize,

Ik heb bijna hetzelfde gehad, ik kreeg covid bijna een jaar geleden, het was mijn eerste keer en vrij wel direct kreeg ik last van mijn ogen, ik kon eerst grote stukken niet meer zien, en met de dagen werd het een grote vlek met bewegende zwarte sliertjes er in, naar het ziekenhuis gegaan maar inderdaad hun konden niks doen. Ik kreeg mee dat het een half jaar kan duren het herstellen als het na een half jaar niet over is dan is het permanent. Nou dat maakte mij verschrikkelijk bang. Nu bijna jaar later, nog steeds last van wel een stuk minder als eerst en kan wel alles gewoon goed zien. Maar zodra ik mij moet concentreren op iets wordt mijn zicht wel verstoord door spikkeltjes en soms nog sliertjes. Ik kreeg twee maanden weer corona, en sinds dien heb ik er nog een klacht bij ik zie heel vaak een wit vlek/ flits voorbij komen als ik ineens ergens anders naar ga kijken. Wees voorzichtig alsjeblieft, Corona blijft dus nog steeds onze ogen aanpassen. Veel beterschap gewenst!

Groetjes,

Marleen 

Jomar 1 jaar geleden

Is het bij jou inmiddels voorbij?

Ik heb veel klachten sinds een maai nog erger

Monalisa 1 jaar geleden

Wat fijn om eindelijk eens iemand anders ook over deze klacht te horen. Want behalve cognitieve klachten heb ik inderdaad ook problemen met mijn ogen sinds ik covid heb gehad. Ik heb nu bijna 3 maanden na de besmetting nog steeds ernstig last van hersenmist en van mijn ogen.

Ik heb last van wazig zien, en soms dubbel zien, wat erger wordt als ik moe word. Het is in feite één van de eerste aanwijzingen dat ik aan mijn energiegrens begin te raken, vaak nadat ik iets heb gedaan wat concentratie vraagt. Dan ga ik wazig zien, het lijkt alsof mijn gezichtsveld steeds kleiner wordt, totdat er een soort van tunnelvisie overblijft en in dat beeld dan ook nog wazige gedeelten. Dit gaat vaak gepaard met plotseling erg misselijk zijn, een druk aan beide kanten op mijn hoofd en ineens extreme vermoeidheid.

Op goede dagen, kan ik een beetje lezen, en soms zelfs op een beeldscherm kijken (kort). Vandaag kost het me wel moeite om dit te schrijven, want het zicht is erg onrustig. Op slechte dagen hoef ik niet eens te proberen iets te lezen. Wat erg frustrerend is, want het is wel een hobby van me en ik ben verder ook al zo beperkt.

In de auto ben ik ook een gevaar op de weg, dus die gebruik ik alleen af en toe om boodschappen te doen. In het begin kon ik ook niet eens afstanden schatten. Maar het is nu nog steeds alsof ik dronken achter het stuur zit.

Ik ben bij de optometrist geweest, maar met mijn ogen zelf is niets aan de hand. Het zit echt in de hersenen.

Verder heb ik cognitieve klachten zoals concentratieproblemen (heel vermoeiend om me ergens op te concentreren), waardoor gesprekken ook heel vermoeiend zijn. Na een half uur ben ik eigenlijk al over mijn grens heen, maar dat merk je dan pas achteraf. Geheugenproblemen, soms zou ik bijna denken dat ik Alzheimer heb. Extreme vermoeidheid, prikkelgevoeligheid (vooral drukte en geluid), emotioneel labiel, creativiteit en passie zijn verdwenen. Ik heb een paar weken gehad dat ik echt helemaal geen gevoel meer had en er als een zombie bij liep.

Ik probeer positief te blijven, maar omdat het zolang duurt, en er medisch ook niet veel gedaan kan worden, word je soms wel onzeker. Ik bekijk het per dag en probeer niet meer te doen dan ik kan. En te genieten van de kleine dingen.

Shak@1975 1 jaar geleden

Beste Monalisa jouw klachten zijn zo herkenbaar voor mij.  Het lijkt alsof je mijn klachten beschrijft. Mijn klachten zijn begonnen na de tweede coronaprik in augustus 2021. Omdat er toen nog niet veel bekend was over Covid klachten heb ik destijds diagnose fibromyalgie (ivm hevige gewrichtspijnen) en burn out (ivm  overmatige vermoeidheid, prikkelgevoeligheid, vergeetachtig en concentratieproblemen) gekregen. Ik ben nog steeds herstellende en zit nog niet eens op 25% van wat ik was. Ik ben dagelijks aan het overleven ipv leven! Ik dacht dat de oogklachten erbij hoorde en heb er verder niks mee gedaan. Vier weken geleden had ik last van draaiduizeligheid gepaard met misselijkheid. Volgens de huisarts was het een ontsteking in mijn evenwichtsorgaan. De hevige draaiduizeligheid is gelukkig weg, maar gewone duizeligheid blijft en verergert bij activiteiten waarbij je moet concentreren of focussen. Ook heb ik het gevoel dat ik minder goed hoor. Door de arboarts ben ik er onlangs op gewezen dat dit ook te maken kan hebben met oogproblemen door Covid of door slaapapneu. Vandaag toch weer een afspraak bij de huisarts gemaakt om dit verder te laten onderzoeken. Na alle eerdere doorverwijzingen ( reumatoloog, revalidatie, fysio, psycholoog, ergotherapeut) wordt je toch een beetje terughoudend in het vragen naar weer een nieuwe doorverwijzing pffff. 

Jomar 1 jaar geleden

Wat een herkenbaarheid lees ik hier.

Post covid wordt niet gediagnosticeerd alhier. Maar alles in mijn lijf zegt dat dit wel zo is.

Diverse specialisten en vele diagnoses kreeg ik na de eerste keer corona begin april 2020. Toen zei mij  huisarts als je nog een volzin kan praten heb je geen corona. Ik kreeg geen test.

In oktober 2020 weer corona toen in mijn darmen.

Juli aug 2021 gevaccineerd beide keren doodziek.

In Maart 2022 weer corona.

Daarna 2x ontsteking aan mijn ogen . Ging uiteindelijk iets beter. Maar 4x geleden opeens vlekken bellen in mijn oog. Oogarts zit niets maar ik word er naar van. T jeukt t prikt. Ik zie soms wazig. De vlekjes en bellen draadjes zie ik zelfs bij daglicht terwijl ik mijn oog dicht heb. Iemand tips?

Jomar 1 jaar geleden

Wat een herkenbaarheid lees ik hier.

Post covid wordt niet gediagnosticeerd alhier. Maar alles in mijn lijf zegt dat dit wel zo is.

Diverse specialisten en vele diagnoses kreeg ik na de eerste keer corona begin april 2020. Toen zei mij  huisarts als je nog een volzin kan praten heb je geen corona. Ik kreeg geen test.

In oktober 2020 weer corona toen in mijn darmen.

Juli aug 2021 gevaccineerd beide keren doodziek.

In Maart 2022 weer corona.

Daarna 2x ontsteking aan mijn ogen . Ging uiteindelijk iets beter. Maar 4x geleden opeens vlekken bellen in mijn oog. Oogarts zit niets maar ik word er naar van. T jeukt t prikt. Ik zie soms wazig. De vlekjes en bellen draadjes zie ik zelfs bij daglicht terwijl ik mijn oog dicht heb. Iemand tips?

Monalisa 1 jaar geleden

Hoi Jomar, 

De vlekjes en draadjes lijken mij 'mouches'. Die kunnen geen kwaad, maar zijn wel heel hinderlijk, want ze bewegen ook steeds.

Ik heb na 8 maanden nog steeds oogklachten. Kan nog steeds maar beperkt lezen. Het is een tijdje iets beter geweest, maar sinds ik heb geprobeerd een stukje in een boek te lezen lijk ik wel weer terug bij af. 😒

Sami 1 jaar geleden

Dag Monalisa,

Weet niet wat er precies misgaat bij jou met het lezen, maar kwam ergens een tip tegen van iemand. Bij het lezen uit een papieren boek, gebruikte die een liniaal of papier om te kunnen focussen op de leesregel door de regels eronder steeds af te dekken. Wellicht helpt het.

En ik heb zelf veel gehad aan de app ReaderPro. De verschillende trainingsoefeningen daarvan maakten me duidelijk waarom ik niet meer kon lezen: mijn hersens hielden niets vast en mijn ogen registreerden veel te traag wat ik zag. En als ik tekens/woorden wel zag, had ik het probleem dat ik hoogstens een teken, woord of concept tegelijk kon onthouden.

Mijn hersens leken dingen niet te herkennen/identificeren. Vervolgens kun je ook geen vergelijkingen en afwegingen daartussen maken en kun je niet meer prioriteren, focussen of duiden.

Zag alleen letters in woorden die geen betekenis kregen. En toen dat beter ging, zag ik wel woorden met betekenis, maar snapte ik de betekenis van die woorden als zin niet. Heb een hele tijd alles laten voorlezen met behulp van toegankelijkheidsinstellingen die eigenlijk voor slechtzienden bedoeld zijn. Wat overigens ook vertraagd moest, omdat ik het luisterend anders ook niet kon volgen.

Nadeel is wel dat teksten luisteren langzamer gaat dan lezen en je lastiger ‘terugbladert’. Maar ja, als je anders sowieso niets meer met teksten kunt, is het echt een oplossing. Wellicht zijn voorgelezen boeken iets voor jou? Die kun je lenen via de online bibliotheek.

Groet, Sami

P.van Ellende 1 jaar geleden

Vind het allemaal heel erg om te lezen Jomar en MonaLisa. Last aan de ogen is heel erg.

ehofstede 10 maanden geleden

Ik kom zojuist dit forum tegen en ik herken ook een hoop van wat ik hier lees.
Van de klachten van Monalisa herken ik de last van ogen (wazig zien, voorheen ook dubbel maar dat is niet meer gelukkig, wordt erger bij vermoeidheid.) Misselijkheid herken ik dan weer niet, ik ben gewoon non-stop moe, met zo nu en dan een uitzondering. Op die "goede dagen" zie ik alles ook scherp en heb ik weinig klachten. Concentratie problemen, niets kunnen onthouden, ja hoor, die kunnen ook aangevinkt worden... Burnout-achtige klachten.

Wat ik hier veel lees over de zichtklachten is "na covid te hebben gehad" alleen heb ik, voor zover ik weet, geen covid gehad. Zo wel, dan heb ik daar geen moment last van gehad en ben ik me er dus ook niet bewust van...
En daar kan ik dan doorgaan op het stukje van Shak@1975, een deel van mijn klachten zijn begonnen na de eerste vaccinatie, al kwam ik daar pas na de 2e achter, anderhalve week na de eerste kreeg ik een zware ontsteking in mijn knie, Naproxen via de huisarts onderdrukte het wel wat, maar het ging niet weg, lopen/traplopen, moeilijk tot bijna onmogelijk. Nooit stil gestaan bij de corona vaccinatie, tot half juli 2021 waar ik de 2e kreeg... Ongeveer 3 uur na die vaccinatie liep ik zonder nadenken vlot de trap op en af en was 80% van de pijn weg uit mijn knie. Toen ik beneden stond begon ik het te beseffen, de volgende dag was de hele ontsteking weg...
Ongeveer anderhalve week later begon ik problemen met zicht te krijgen, alles wazig zien, van dichtbij en veraf, soms dubbelzien, rode kruisen en groene pijlen alleen als gekleurde vlekken zien. De rest van het verkeer ging op zich wel, alleen wazig(er) dan normaal. 
Heel langzaam (over een jaar tijd denk ik) verdween het dubbelzien en kon ik de kruisen en pijlen ook weer in hun vorm zien. Leek beter te worden, echter... Het wazig zien is tot de dag van vandaag gebleven, waarbij ik de laatste paar weken ook de "hersenmist" ontzettend herken, het lijkt dus toch erger te worden...

Navraag in de afgelopen 2 jaar bij huisarts en diverse andere artsen, op internet etc etc, kwam steeds op hetzelfde uit; klachten zijn bekend wanneer je covid hebt gehad, maar niet na vaccinatie, hoe dan ook, er is geen behandeling bekend. 
Naar een opticien gaan zag ik niet echt zitten omdat de klacht van wazig zien bij veraf en dichtbij is, ik had/heb niet het idee dat een opticien iets gaat doen. 

Oh ja, ook in 2021 nog een booster genomen, met het idee dat die misschien iets zou "resetten" net als de 2e prik deed bij de ontsteking in mijn knie, maar helaas...
De ontsteking/gewrichtspijn in mijn knieen komt ook met regelmaat terug, soms links, soms rechts, ik word ermee wakker, duurt meestal een dag of 3 tot 5 en het gaat weer net zo spontaan weg.

Lange tijd heb ik gedacht dat ik de enige was, want niemand herkende het na vaccinatie, of dat het aan mezelf lag... Tot ik iemand sprak die 5 dagen blind geweest was na de vaccinatie, en op zeker moment kreeg ik nog een linkje van een vriend naar een onderzoek rapport waarbij onderzoek gedaan is naar zicht klachten na vaccinatie. Geen idee of ik linkjes mag delen op dit forum, maar ik probeer het; https://www.nature.com/articles/s41541-023-00661-7?s=08
Het is overigens best wel pittige kost, helemaal als je moeite hebt met concentratie... 

Nu zou er ook in Duitsland iets gevonden zijn wat mogelijk zou kunnen helpen, alleen moet dat natuurlijk eerst jarenlang onderzocht worden, waar die vaccinatie binnen een paar maanden wijd verspreid werd (achteraf ga je toch denken...)
Maar goed, in Duitsland, het wordt "BC007" genoemd, https://www.c-support.nu/duitse-behandelingen-bc-007-en-help-aferese/ en https://www.br.de/nachrichten/bayern/long-covid-und-me-cfs-patienten-ko…
Misschien dat dit ooit kan helpen, als het dan niet te laat is... Sterkte iedereen!

Monalisa 10 maanden geleden

Hoi ehofstede,

Wat naar dat je zulke klachten hebt na vaccinatie. Ik ben ook van alle vaccinaties beroerd geweest, langer dan verwacht en met hele nare klachten. Die dan bij Moderna weer anders waren dan bij Pfyzer. Moderna sloeg op het centrale zenuwstelsel en Pfyzer vooral op de huid. En helaas heeft het ook nog eens niet kunnen voorkomen dat ik ziek ben geworden van Corona. Maar gelukkig wel dat ik niet in het ziekenhuis ben beland. Van de longcovid klachten ben ik nog steeds niet af en ook niet van de oogklachten. Ik heb nu onderzoek bij de oogarts aangevraagd, want erg last van tunnelvisie en dat vind ik toch wel eng. 

Jammergenoeg weten de huisartsen ook nog steeds niet wat de beste manier van aanpak is. Dus het is erg een kwestie van goed naar jezelf luisteren en goed voor jezelf opkomen.

Ik wens je veel sterkte en hopelijk kom je er ooit vanaf.

dvd 1 jaar geleden

Zeker fijn om te lezen dat er meer mensen zijn met zwarte vlekken. Ik ben er ook in de ochtend mee wakker geworden. Loop ook in Leiden bij de oogartsen maar nog nooit gehoord dat dit kan komen door covid. Heb wel glaucoom druppels gehad en onderzoeken en moet nu weer over een paar weken terugkomen. Wat is dan verder het advies van de artsen bij jullie?

Vision 1 jaar geleden

Ja ik herken al jouw klachten. 
Voor Corona/ vaccinatie nooit oogklachten gehad. Ik had alleen lenzen. Ik zag fanatastisch goed. Tijdens Corona/vaccinatie oogklachten gekregen.

het begon met dubbel zien en vervolgens een oog controle laten uitvoeren.

Hoge druk in ogen (man van 30 jaar)

opgezwollen oogleden als of je de hele week allergisch bent. Hiervoor was ik nog nooit ergens allergisch voor geweest. De hele dag zijn mijn ogen zo droog als iets.

Gezichtsveld uitval. Ik ben bij zoveel artsen geweest. Het is allemaal apart en zeldzaam. 

Of wel ze voeren de huidige behandelingen uit. En dit heb ik ook geprobeerd. Maar dit kan je niet vergelijken met een ziekte van voor de Corona tijd. Het lijkt wel als of je helemaal tot de grond gelijk bent gemaakt. Ik vraag mij sterk af of andere zenuwen / organen ook niet beschadigd zijn. Ik durf mijn eigen huisdokter niet meer te bellen. Ik moest in therapie want ik was te angstig. Dit was in de beginfase toen ik de eerste symptomen ging ervaren. Ik heb nu 2 jaar in therapie gezeten. En kan nu met mijn linker oog bijna niet meer zien. Ze laten je met deze specifieke klachten aan je lot over. Je kunt nergens terecht. Het is schandalig. Maar goed niet klagen en doorgaan. Want anders worden je problemen alleen maar erger. Ze weten allemaal vrij weinig. En wij kruipen verder. Het kruipen is inmiddels mijn nieuwe standaard geworden. Dit heb ik geaccepteerd . Naar duizenden euro’s spenderen aan vitamines, mineralen en hopen op een wonder. Besef ik nu dat ik klaar ben met strijden. Ik neem het zoals het is. 
 

Ik wens je heel veel sterkte met deze rot problemen. Blijf positief en sterk!



P.van Ellende 1 jaar geleden

Erg klote te horen Vision, sinds oplaaiing ben weer meer naar dokter gegaan maar ik loop nu ook constant tegen muren op, kom op ogenblik niet echt verder met mensen. Helaas. Het schiet gewoon niet op zoals ik dat zou willen. Heb het wat gehad. Hoop gewoon dat dingen toch weer wat beter worden?

Nadjana 4 maanden geleden

Hoi allemaal,

Na de 1ste Moderne vaccinatie erg ziek, een maand later de 2de gaan halen terwijl ik nog niet genezen was van de 1ste. 

24 uur na de 2de vaccinatie bleef het licht aan maar het beeld was weg, doodeng en ik was heel bang dat ik blind zou worden. Maar ook in mijn hoofd was het 1 en ander niet meer zoals het moest zijn, hersenmist.

Van de booster in januari 2022 enkel last gehad van een weeklang pijnlijke arm en vorig jaar begin juli helaas een volledige besmetting gehad, een maand lang doodziek geweest, daarna nog ruim 3 maanden niet meer kunnen lopen en ik ben nog steeds erg ziek. Maar al de stress die erbij komt kijken helpt ook niet mee om goed te kunnen herstellen en het feit dat ik dit allemaal in mijn eentje door sta. Geloof me, het is heel eng te weten dat elke keer als er iets van Covid in mijn lichaam komt mijn lichaam er op achteruit gaat. Zo verwarrend in mijn hoofd, weet de helft van de tijd niet wat of waar ik mee bezig ben, soort dementie en ADHD te gelijke tijd. Ik kijk naar iets maar het dringt niet door wat ik zie.  En het lijkt net of de ooglens is stuk en geeft afmetingen van dingen steeds anders aan.Ik heb dus al sinds juli 2021 last o.a. mijn ogen en ik vraag me af of dit ooit weer beter word.


Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid