Een van de symptomen van het coronavirus is een verandering van je reuk- en/of smaakvermogen. Ongeveer 60 procent van de coronapatiënten ervaart dit in meer of mindere mate. Verandering in reuk of smaak kan kortdurend zijn maar ook langere tijd aanhouden (Long Covid).

We zien verschillende veranderingen:

  • Verlies van het reukvermogen, ook wel anosmie genoemd.
  • Geurvervormingen (dingen ruiken anders, vaak vies), ook wel parosmie genoemd.
  • Geurhallucinaties (het ruiken van geuren die er niet zijn), ook wel fantosmie genoemd.
  • Smaakverlies (je proeft de basissmaken niet meer: zoet, zout, zuur, bitter, umami), ook wel ageusie genoemd.
  • Smaakvervormingen (smaken worden anders, vaak vies, waargenomen), ook wel parageusie genoemd.

Veel mensen krijgen te maken met een combinatie van deze veranderingen. Vaak ruikt men eerst helemaal niets meer, om vervolgens last van geurvervormingen en –hallucinaties te krijgen. Dit kan een teken van herstel zijn.

Bekijk ook de animatiefilm: Hoe werkt reuk?

Wat is de oorzaak van geurverlies?

De veranderingen in het reukvermogen na corona worden hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een beschadiging van de steunweefselcellen rondom de reukreceptoren. Wetenschappers en artsen zijn nog steeds aan het onderzoeken wat er nu precies misgaat, maar het coronavirus is niet het eerste virus wat schade aan het reukorgaan veroorzaakt.

Smaakverlies komt minder vaak voor dan reukverlies. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat het virus in het speeksel zit, en hiermee de smaakoverdracht aantast. Hoe dat precies zit is (nog) niet helemaal duidelijk.

Hoe lang ben je je reuk kwijt?

De meeste mensen herstellen binnen een aantal dagen, weken of maanden volledig. Er blijft een kleine groep (5 tot 20 procent) over die langer last heeft van de reukstoornis. Het is niet zeker of deze groep ook volledig of gedeeltelijk zal herstellen, omdat we nog niet lang genoeg te maken hebben met het coronavirus om hier uitsluitsel over te geven.

Helpt reuktraining? 

Om herstel te bevorderen wordt door kno-artsen en wetenschappers reuktraining geadviseerd. Hierbij ruik je twee keer per dag gedurende 20 seconden aan vier verschillende geurflesjes. Reuktraining moet drie tot zes maanden worden volgehouden. Dit kun je gemakkelijk vanuit huis doen, eventueel met behulp van de gratis app Reuktraining.nl.

Bekijk ook de animatiefilm: Wat is reuktraining?

Meer lezen over reuk en smaak

Kijk voor meer informatie over reuk- en smaakverlies op reuksmaakstoornis.nl

Stichting Reuk- en smaakstoornis heeft een mooi online tijdschrift gemaakt met tips, recepten en mooie verhalen rondom eten met een reuk- en/of smaakstoornis. 

Luister ook de podcast Tussen Neus en Lippen van Reuksmaakstoornis.nl. In de 5-delige serie praten wetenschappers, artsen en ervaringsdeskundigen over de psychologie, oorzaken en gevolgen van niet meer kunnen ruiken en proeven of het hebben van reukvervormingen. De podcast gaat niet specifiek over corona, maar corona komt in de afleveringen ook aan bod.
 

  • Lees hier ook ervaringen van anderen met een reukstoornis als gevolg van Covid-19.
  • Bekijk de poster van de reuksmaakstoornis.nl, hierin wordt stap voor stap uitgelegd wat je tegen komt als je voor het eerst te maken krijgt met een reuk- en smaakproblemen.
  • Lees hier meer over parosmie en fantosmie.

 

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid