Corona kan effect hebben op verschillende lichamelijke functies. Denk hierbij aan hoofdpijn, verlies van reuk en smaak, spierpijn, vermoeidheid, duizeligheid en mentale klachten zoals angst. Op de pagina's hieronder lees je hier meer over.

Je kunt ook in onderstaande animatie op de stippen drukken voor meer informatie over de meest voorkomende klachten.

Ziek na inspanning

Ziek na inspanning wordt ook wel PEM (post-exertionele malaise) of inspanningstolerantie genoemd. Het houdt in dat mentale of lichamelijke inspanning zorg voor een verergering van klachten.

Lees meer

POTS

POTS (Posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom) is een aandoening waarbij de overgang van een liggende positie naar een staande positie een abnormaal grote toename van de hartslagfrequentie veroorzaakt. Hierbij treden symptomen op zoals duizeligheid, licht in het hoofd zijn, moeite met nadenken, wazig zicht of flauwvallen.

Lees meer

Mentale klachten

Je kunt te maken krijgen met mentale klachten, zoals stress, gevoelens van depressie, angst en slaapproblemen. Deze klachten verdwijnen vaak vanzelf als je weer opknapt, maar soms blijven gevoelens van angst en onzekerheid bestaan. Het is belangrijk deze gevoelens serieus te nemen.

Lees meer

Cognitieve problemen

Heb je last van cognitieve klachten zoals geheugenverlies, overprikkeling en aandachtsproblemen? In het webinar Cognitieve klachten na corona wordt informatie gedeeld over de oorzaak en worden tips gegeven om ermee om te gaan.

Bekijk het webinar

Hoofdpijn

Na infectie met het coronavirus kun je last blijven houden van een aanhoudende hoofdpijn, die steeds terugkeert. Een van de oorzaken van hoofdpijn is overprikkeling. In het webinar Cognitieve klachten na corona geeft een ergotherapeut tips om hiermee om te gaan.

Bekijk het webinar

Duizeligheid

Duizeligheid gaat vaak samen met vermoeidheidsklachten, maar kan ook los van vermoeidheid voorkomen. Sommige mensen hebben het gevoel aanhoudend duizelig te zijn. Dit gevoel zou je ook kunnen omschrijven als 'licht in je hoofd zijn'.

Reuk- en smaakverlies

Meer dan de helft van de coronapatiënten ervaart verandering van reuk- en/of smaakvermogen. Vaak ruik je eerst niets meer, om vervolgens last te krijgen van geurvervormingen. Dit kan een teken van herstel zijn.

Lees meer

Benauwdheid / kortademigheid

Er zijn geen medicijnen tegen deze klachten. De benauwdheid of kortademigheid na corona kan dagen tot weken aanhouden. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten uiteindelijk weer. Door ademhalingsoefeningen kunnen de klachten minder worden.

Ademhalingsoefening bekijken

Druk op de borst

Je kunt het gevoel hebben dat iemand de hele tijd op je borst drukt. Een verkrampte ademhaling kan voor dit gevoel zorgen. Je kunt oefeningen doen voor een ontspannen ademhaling.

Naar de oefening 

Hartproblemen

Hartproblemen kunnen ontstaan door klachten aan je longen en luchtwegen, zoals hoesten en kortademigheid. Je hart moet dan harder werken om je bloed rond te pompen. Ook kan het virus in het hart terechtkomen en voor klachten zorgen.

Lees meer

Pijn tussen de schouderbladen

Deze pijn kan voelen als kramp tussen je schouderbladen. Je hebt last van je bovenrug, ter hoogte van je schouderbladen. Een verkrampte ademhaling door een te hoge spierspanning kan deze pijn veroorzaken. Stretchoefeningen kunnen zorgen voor ontspanning.

Bekijk de oefeningen

Spijsverteringsklachten

Ongeveer een derde van de coronapatiënten krijgt last van spijsverteringsklachten. Het kan gaan om buikpijn, afvallen, verlies van eetlust, diarree, overgeven en misselijkheid.  

Lees meer

Vermoeidheid

Vermoeidheid kan een grote impact hebben op je dagelijkse activiteiten. Ergotherapeuten geven praktische tips over onder andere hoe je activiteiten minder zwaar kunt maken en hoe je met je energie kunt omgaan. Ook gezonde voeding kan helpen.

Bekijk de video's

Bekijk de voedingstips

Trombose

Wie met het coronavirus in het ziekenhuis belandt krijgt vaak trombose: een ongewenst bloedstolsel in een bloedvat dat de bloedsomloop belemmert. Grote en kleine bloedstolsels kunnen door het hele lichaam schade aanrichten.

Lees meer

Spierpijn

Spierpijn kan zich uiten als kramp in de rug, last van je benen of armen en gaat vaak samen met vermoeidheid. Spierpijn kan weken aanhouden in het hele lichaam.

Veelgestelde vragen

Bekijk alle veelgestelde vragen

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid