Het coronavirus kan de cellen van de darmen infecteren. Daardoor kunnen bij een coronabesmetting verschillende negatieve effecten op de spijsvertering optreden.

Klachten door corona op je spijsvertering kunnen zijn:

  • Buikpijn
  • Afvallen/verlies van eetlust
  • Diarree
  • Overgeven / misselijkheid

Hoe vaak komt het voor?

Deze klachten komen ongeveer bij een derde van de coronapatiënten voor. Als het virus de darmen infecteert, is het ook aanwezig in de ontlasting van coronapatiënten. Als bron van infectie speelt dit niet tot nauwelijks een rol door de voorgeschreven goede handhygiëne.

Langetermijngevolgen

Het is nog niet duidelijk welke gevolgen een coronabesmetting op lange termijn heeft voor de spijsvertering. Daar wordt op dit moment veel onderzoek naar gedaan. Wel is bekend dat mensen na buikgriep (een kleine) kans hebben op het ontwikkelen van het prikkelbare darmsyndroom (PDS) en/of chronische buikklachten (functionele dyspepsie). Op dit moment vindt er onderzoek plaats om erachter te komen of deze gevolgen ook na een coronabesmetting kunnen optreden.

Wat kan ik doen bij klachten?

Neem altijd contact op met je (huis)arts als je aanhoudende spijsverteringsklachten hebt, of als je vragen hebt over jouw specifieke situatie.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over corona en spijsverteringsziekten op Maag Lever Darm Stichting.

Help jij ons?

Doneer via tikkie

Gezichten achter Long Covid