Het coronavirus blijkt negatieve effecten te hebben op de hersenen. Het virus kan tijdens én na de infectie op verschillende manieren schade aan de hersenen toebrengen:

 • Zuurstoftekort
  Doordat de longen van de patiënt worden aangetast, kan er zuurstoftekort in de hersenen ontstaan. Dit veroorzaakt schade in de hersengebieden die aandacht, geheugen en planning coördineren.
 • Cognitieve klachten na langdurig Intensive Care
  Coronapatiënten die langdurig op de intensive care hebben gelegen, hebben een grotere kans op schade aan de hersenen. Denk hierbij aan aandacht- en geheugenproblemen, overprikkeling, gedragsverandering of extreme vermoeidheid.
 • Herseninfarct
  Coronapatiënten hebben vaker dan normaal last van bloedstolsels in het bloed. De stolsels zitten vooral in de longen, maar ook in de bloedvaten naar de hersenen. Dit kan leiden tot beroertes.
 • Virale hersenontsteking
  Er zijn aanwijzingen dat het coronavirus een virale hersenontsteking kan veroorzaken. Een hersenontsteking kan leiden tot ernstig hersenletsel.
   

Hoe dit proces precies verloopt en hoe groot de gevolgen zijn voor de hersenen, is bij dit virus helaas nog onbekend. Daarvoor is extra onderzoek nodig, om te weten hoe vaak de specifieke complicaties voorkomen, hoe ernstig deze precies zijn, wat de gevolgen voor de lange termijn zijn en hoe deze het beste behandeld kunnen worden.

Kijk voor meer informatie op hersenstichting.nl/corona-en-de-hersenen 

Nu je hier bent… Maak jij het mee mogelijk?

Doe mee en doneer eenvoudig via Tikkie zodat we jou en anderen met langdurige coronaklachten op weg kunnen helpen.

Gezichten achter Long Covid