Het coronavirus kan de cellen van de darmen infecteren. Daardoor kunnen bij een coronabesmetting verschillende negatieve effecten op de spijsvertering optreden. Deze klachten kunnen ook na de besmetting aan blijven houden.  

Klachten bij Long Covid op je spijsvertering kunnen zijn: 

  • Buikpijn / opgeblazen gevoel 
  • Afvallen / verlies van eetlust 
  • Diarree 
  • Obstipatie 
  • Overgeven / misselijkheid 

Verstoord autonoom zenuwstelsel 

Een mogelijke oorzaak voor de spijsverteringsklachten is een ontregeld autonoom zenuwstelsel. Dit komt vaak voor bij Long Covid. Het autonome zenuwstelsel is dat deel van het zenuwstelsel dat de automatische processen en handelingen van je lichaam, waar je niet over na hoeft te denken, regelt. Zoals je ademhaling, je bloeddruk, je hartslag en je spijsvertering. Lees meer hierover op onze pagina over een verstoord autonoom zenuwstelsel.   

Lange termijn gevolgen 

Naast het verstoorde autonome zenuwstelsel, is het nog niet duidelijk welke gevolgen een coronabesmetting op lange termijn heeft voor de spijsvertering. Daar wordt op dit moment veel onderzoek naar gedaan. Wel is bekend dat mensen na buikgriep (een kleine) kans hebben op het ontwikkelen van het prikkelbare darmsyndroom (PDS) en/of chronische buikklachten (functionele dyspepsie). Op dit moment vindt er onderzoek plaats om erachter te komen of deze gevolgen ook na een coronabesmetting kunnen optreden. 

Wat kan ik doen bij klachten? 

Neem altijd contact op met je (huis)arts als je aanhoudende spijsverteringsklachten hebt, of als je vragen hebt over jouw specifieke situatie. 

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid