Onderzoek gepubliceerd op 23 juni 2021

Jongeren lopen een kleinere kans dan ouderen om opgenomen te worden in het ziekenhuis bij besmetting. Toch kampt ruim de helft van de jongvolwassenen een half jaar na besmetting nog met klachten. Dit blijkt uit een Noorse studie gepubliceerd in Nature Medicine.

Aan deze studie deden in totaal 312 deelnemers mee. Hiervan waren 61 deelnemers onder de dertig jaar. Er deden ook mensen mee die thuis een mildere coronabesmetting hebben doorgemaakt (247 deelnemers). Alle deelnemers werden drie keer geïnterviewd door medisch personeel; op het moment van besmetting, twee maanden na besmetting en zes maanden na besmetting.

Resultaten

Van de 247 mensen die thuis mild of matig ziek waren tijdens de eerste besmettingsgolf heeft de helft aanhoudende symptomen na zes maanden. De groep die zelden aanhoudende klachten overhield na infectie was de jongste leeftijdsgroep (0 – 15 jaar). Hiervan had slechts 13 procent na zes maanden nog klachten.

Van de 61 mensen onder de dertig die mild of matig ziek zijn geweest, hadden er 32 na een half jaar nog een of meerdere klachten. Ongeveer een op de vier kampte nog met een verstoorde smaak en/of geur, een op de vijf met vermoeidheid, en ongeveer een op de tien met kortademigheid, verminderde concentratie en geheugenproblemen. Terwijl de hoeveelheid van de meeste symptomen met de leeftijd toenam, kwam verstoorde geur en/of smaak vaker voor bij mensen jonger dan 46 jaar.

Overeenkomsten LongCOVID-onderzoek RIVM

Deze resultaten worden, al dan niet in mindere mate, bevestigd door het LongCOVID-onderzoek van het RIVM. Een derde (37 procent) van de deelnemers die langer dan drie maanden geleden besmet zijn geweest, geeft aan nog klachten te hebben. Van de ondervraagde jongeren (16-24 jaar) geeft ruim een kwart (27 procent) aan drie maanden na de infectie nog klachten te hebben. 

Het is nog onbekend of de delta-variant andere langetermijnklachten geeft, en of kinderen dezelfde langdurige klachten houden als volwassenen.

 

Terug naar overzicht onderzoeken

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid