Onderzoek gepubliceerd op 25 mei 2022

Ook al ben je inge├źnt tegen Covid-19, dan nog kun je Long Covid krijgen. De kans op Long Covid vermindert na vaccinatie met 15%. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek gepubliceerd in het vakblad Nature Medicine: Long COVID after breakthrough SARS-CoV-2 infection | Nature Medicine

De onderzoekers hebben gezondheidsdossiers onderzocht van ongeveer 34.000 gevaccineerde mensen die besmet zijn met corona, 113.000 mensen die waren besmet maar niet waren gevaccineerd en van meer dan 13 miljoen mensen die niet waren besmet.

Het onderzoek vond plaats tussen januari en december 2021 en zegt daarom niets over infecties door de Omikron variant. Dit is tot nu toe het grootste onderzoek naar het effect van vaccinaties op het kunnen krijgen van Long Covid. De eerdere, kleinere studies, geven hogere beschermingspercentages tot wel 50% aan. Dit meldt Nature op hun website: Long COVID risk falls only slightly after vaccination, huge study shows (nature.com). Zij stellen dan ook dat er nog geen zekerheid bestaat over het beschermende effect van vaccinaties tegen Long Covid.

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid