Gepubliceerd op 20 mei 2021

Sinds de introductie van vaccins zijn er voorbeelden van sommige mensen met langdurige klachten die baat lijken te hebben bij de vaccinatie. Op dit moment is er geen behandeling voor langdurige coronaklachten. Hoewel er onderzoek is gedaan naar de aandoening, ervaren grote aantallen mensen van alle leeftijden maanden na hun eerste besmetting symptomen die kunnen terugkeren en verdwijnen. Het Office for National Statistics schat dat na 12 weken bijna 14 procent van de mensen die corona hebben gehad langdurige klachten houden.

In maart 2021 lanceerde de belangenbehartigingsgroep LongCovidSOS een enquête in samenwerking met de Universiteit van Exeter en de Universiteit van Kent om erachter te komen hoe mensen met langdurige klachten reageren op coronavaccins.

In dit onderzoek is gekeken naar de impact van de verschillende vaccins op 14 veelvoorkomende symptomen bij mensen met langdurige klachten. Met als doel om te achterhalen welke symptomen het meest waarschijnlijk worden beïnvloed door vaccinatie en om patronen te zoeken die kunnen bepalen waarom sommige mensen verbetering ervaren en andere niet.

Resultaten

Uit de analyse, die nog door vakgenoten moet worden beoordeeld, bleek dat 56,7 procent een algehele verbetering van de symptomen ervoer, 24,6 procent onveranderd bleef en 18,7 procent een verslechtering van hun symptomen meldde.

Meer onderzoek naar impact vaccins

Hoewel het lovende uitkomsten lijken te zijn, is er nog geen bewijs dat het vaccin langdurige coronasymptomen daadwerkelijk vermindert. Op het moment wordt er veel onderzoek gedaan naar de impact van de verschillende vaccins op langdurige coronaklachten.

Meer lezen op pslhub.org (Engels)

Terug naar overzicht onderzoeken

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid