Dit is te lezen in een brief aan the Lancet van 18 juni 2022: Risk of long COVID associated with delta versus omicron variants of SARS-CoV-2 - The Lancet

Onderzoekers van het King’s College Londen vergeleken 56.003 volwassenen die voor het eerst positief testten tussen 20 december 2021 en 9 maart 2022 (toen Omikron de meest voorkomende variant was) met 41.361 mensen die voor het eerst positief testten tussen 1 juni 2021 en 27 november 2021 (toen de Delta-variant het meeste voorkwam).

Resultaten

Uit de analyse blijkt dat 4,5% van de mensen besmet met Omikron, Long Covid hadden, vergeleken met 10,8% van de mensen besmet met de Delta-variant. De kans op Long Covid na besmetting met de Omikron-variant is 2-4x kleiner (afhankelijk van leeftijd en hoelang mensen al gevaccineerd zijn) vergeleken met besmetting met de Delta-variant. 

Wie is meegeteld?

Mensen moesten een positieve PCR-test of een lateral flow-antigeentest na vaccinatie hebben en langer dan 4 weken na de start van de acute infectie, nog steeds klachten hebben. De gegevens hebben mensen zelf in een app genoteerd.

Deze studie doet geen uitspraken over de kans op Long Covid bij niet-gevaccineerde personen en bij kinderen.

Toch meer mensen met Long Covid

Het totaal aantal mensen met Long Covid was echter wél hoger in die Omikron-periode. Dit kwam door de enorme aantallen mensen die van december 2021 tot februari 2022 met Omikron besmet raakten (de Omikron-variant is meer besmettelijk dan de Delta-variant). Het Britse Office of National Statistics schatte dat het aantal mensen met Long Covid in feite steeg van 1,3 miljoen in januari 2022 tot 2 miljoen vanaf 1 mei 2022.

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid