Onderzoek gepubliceerd op 29 september 2021

36,5% van de mensen met een corona-infectie heeft 3-6 maanden na de infectie ten minste één Long (langdurig) Covid-symptoom. Meest voorkomende symptomen zijn ademhalingsproblemen, buikklachten, vermoeidheid, pijn en angst/depressie. Long Covid symptomen traden ook op na griep, maar deze symptomen kwamen 1,5 keer vaker voor na een corona infectie. Dit blijkt uit een grote studie van Oxford Health Biomedical Research Centre.  

Deze studie onderzocht Long Covid bij meer dan 270.000 mensen die herstelden van een corona- infectie met behulp van gegevens uit elektronische gezondheidsdossiers van 81 miljoen Amerikaanse patiënten.Er werd gezocht naar negen Long Covid symptomen en ook gekeken naar dezelfde negen symptomen bij mensen die herstellende zijn van griep. De negen symptomen waren: abnormale ademhaling, symptomen te maken met organen in de buikholte, angst/depressie, pijn op de borst/keel, cognitieve problemen ('hersenmist'), vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn en andere pijnen.

Resultaten

De ernst van de infectie, leeftijd en geslacht waren van invloed op de kans op Long (langdurige) Covid symptomen: Long (langdurige) Covid-symptomen kwamen vaker voor bij degenen die in het ziekenhuis waren opgenomen en ze kwamen iets vaker voor bij vrouwen. Deze factoren waren ook van invloed op de symptomen. Zo hadden ouderen en mannen meer ademhalingsmoeilijkheden en cognitieve problemen, terwijl jongeren en vrouwen meer hoofdpijn, buikklachten en angst/depressie hadden. Veel patiënten hadden meer dan één Long (langdurige) Covid-symptoom.

Covid in vergelijking met griep

De studie keek ook naar dezelfde symptomen bij mensen die herstellende waren van  griep: deze symptomen traden ook op na griep maar kwamen 50% vaker voor bij degenen die corona hadden in vergelijking met degenen die griep hadden.   

 

Terug naar overzicht onderzoeken

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid