Publicatie verschenen op 26 oktober 2022 in Frontiers in Neurology 

Veel mensen met Long Covid hebben last van een ontregeling van het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel regelt alle onbewuste processen in het lichaam zoals de ademhaling, hartslag, spijsvertering, etc. Ontregeling van dit systeem geeft klachten zoals hartkloppingen, gespannen spieren, een opgejaagd gevoel, misselijkheid, buikpijn, hoge ademhaling, hoofdpijn en vermoeidheid. Maar hoe vaak speelt deze ontregeling van het autonome zenuwstelsel nu een rol bij mensen met Long-covid? 

Opzet onderzoek 

In Amerika is een online onderzoek uitgevoerd onder volwassenen met Long Covid. De deelnemers hebben ze gevonden via diverse websites en sociale mediagroepen voor Covid. Alle deelnemers hebben een aantal vragenlijsten ingevuld, waaronder een vragenlijst dat ontregeling van het autonome zenuwstelsel in kaart brengt.  

Resultaten 

Het onderzoek gebruikt gegevens van 2.413 deelnemers met Long-covid en laat zien dat een ontregeld autonoom zenuwstelsel zeer vaak voorkomt, namelijk bij twee van de drie mensen met Long Covid. Er is hierbij geen verschil gevonden tussen mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest en mensen die thuis ziek zijn geweest. De ernst van de klachten tijdens de acute fase van de Covid-infectie lijkt dus geen effect te hebben op de ontregeling van het autonome zenuwstelsel en ook mensen die milde klachten hebben gehad kunnen dus te maken krijgen met een ontregeld autonoom zenuwstelsel.  

Beperkingen van het onderzoek 

Een nadeel van dit onderzoek is dat er niet is bekeken hoeveel mensen die géén Long Covid hebben last hebben van een ontregeling van het autonome zenuwstelsel. Ook is er bij de deelnemers niet bekeken of zij vóór de Covid-infectie al last hadden van deze klachten. Hierdoor is niet zeker dat bij álle mensen die in dit onderzoek een ontregeling rapporteerden, deze ontregeling ook verband houdt met de Covid-infectie. Een ander nadeel is dat deelnemers zijn gevonden via websites en sociale mediagroepen voor Covid en dat de resultaten misschien niet gelden voor álle mensen met Long Covid. 

Vervolgonderzoek 

Er is verder onderzoek nodig naar hoe ontregeling van het autonome zenuwstelsel werkt bij (Long) Covid en naar een mogelijke behandeling om de werking van het autonome zenuwstelsel te verbeteren. 

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid