Onderzoek gepubliceerd op 13 april 2021

Wie veel zit en verder weinig beweegt, heeft een groter risico om als gevolg van besmetting met het coronavirus in het ziekenhuis te worden opgenomen en/of te overlijden, stellen de auteurs van een studie onder bijna 50.000 personen. De publicatie verscheen in het vakblad British Journal of Sports Medicine.

Aan het huidige onderzoek, deden 48.440 mensen met corona mee met een gemiddelde leeftijd van 47 jaar. Deelnemers gaven zelf aan hoe fysiek actief ze waren.

Mensen met corona die inactief waren (0-10 minuten matig intensieve inspanning per week) gedurende de twee jaar voorafgaand aan de pandemie, lopen twee keer zoveel kans om in het ziekenhuis opgenomen te worden als mensen die voldoen aan de beweegrichtlijnen (meer dan 150 minuten matig intensieve inspanning per week). Daarnaast is het risico op om de intensive care te belanden 73 procent hoger en is het risico op overlijden 2,5 keer zo groot.

In vergelijking met mensen die geregeld sporten of bewegen (11–149 minuten matig intensieve inspanning per week), hebben mensen met corona die inactief zijn 20 procent meer kans om in het ziekenhuis te worden opgenomen, 10 procent meer kans op de intensive care te belanden en 32 procent meer kans om te overlijden.

Eerder onderzoek wees al uit dat mannen, ouderen, mensen met suikerziekte, obesitas en hart- en vaatziekten meer risico lopen om te overlijden aan het coronavirus. Ouderen en mensen die een orgaantransplantatie in het verleden hebben gehad lopen het meeste risico. Als we kijken naar beïnvloedbare factoren zoals roken, overgewicht of een hoge bloeddruk, is lichamelijke inactiviteit de grootste risicofactor volgens de onderzoekers.

Terug naar overzicht onderzoeken

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid