Hoe lang duurt het herstel?  

Hoe lang duurt herstel van corona? Herstel na corona kan voor iedereen anders verlopen. Mensen met milde of ernstige coronaklachten kunnen binnen een week al beter zijn. Maar ze kunnen ook weken- tot maanden of lang last houden van Long Covid ofwel Post-Covid klachten en regelmatig een terugval ervaren. Zo zijn er ook mensen die na 2,5 jaar nog steeds niet hersteld zijn en mensen die na 2 jaar nog steeds verbetering ervaren.

Coronaklachten in beeld

Alles over de meest voorkomende klachten vind je via onderstaande illustratie. Druk op de stippen voor informatie.

POTS

POTS (Posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom) is een aandoening waarbij de overgang van een liggende positie naar een staande positie een abnormaal grote toename van de hartslagfrequentie veroorzaakt. Hierbij treden symptomen op zoals duizeligheid, licht in het hoofd zijn, moeite met nadenken, wazig zicht of flauwvallen.

Lees meer

Ziek na inspanning

Ziek na inspanning wordt ook wel PEM (post-exertionele malaise) of inspanningstolerantie genoemd. Het houdt in dat mentale of lichamelijke inspanning zorg voor een verergering van klachten.

Lees meer

Mentale klachten

Je kunt te maken krijgen met mentale klachten, zoals stress, gevoelens van depressie, angst en slaapproblemen. Deze klachten verdwijnen vaak vanzelf als je weer opknapt, maar soms blijven gevoelens van angst en onzekerheid bestaan. Het is belangrijk deze gevoelens serieus te nemen.

Lees meer

Cognitieve problemen

Heb je last van cognitieve klachten zoals geheugenverlies, overprikkeling en aandachtsproblemen? In het webinar Cognitieve klachten na corona wordt informatie gedeeld over de oorzaak en worden tips gegeven om ermee om te gaan.

Bekijk het webinar

Hoofdpijn

Na infectie met het coronavirus kun je last blijven houden van een aanhoudende hoofdpijn, die steeds terugkeert. Een van de oorzaken van hoofdpijn is overprikkeling. In het webinar Cognitieve klachten na corona geeft een ergotherapeut tips om hiermee om te gaan.

Bekijk het webinar

Duizeligheid

Duizeligheid gaat vaak samen met vermoeidheidsklachten, maar kan ook los van vermoeidheid voorkomen. Sommige mensen hebben het gevoel aanhoudend duizelig te zijn. Dit gevoel zou je ook kunnen omschrijven als 'licht in je hoofd zijn'.

Reuk- en smaakverlies

Meer dan de helft van de coronapatiënten ervaart verandering van reuk- en/of smaakvermogen. Vaak ruik je eerst niets meer, om vervolgens last te krijgen van geurvervormingen. Dit kan een teken van herstel zijn.

Lees meer

Benauwdheid / kortademigheid

Er zijn geen medicijnen tegen deze klachten. De benauwdheid of kortademigheid na corona kan dagen tot weken aanhouden. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten uiteindelijk weer. Door ademhalingsoefeningen kunnen de klachten minder worden.

Ademhalingsoefening bekijken

Druk op de borst

Je kunt het gevoel hebben dat iemand de hele tijd op je borst drukt. Een verkrampte ademhaling kan voor dit gevoel zorgen. Je kunt oefeningen doen voor een ontspannen ademhaling.

Naar de oefening 

Hartproblemen

Hartproblemen kunnen ontstaan door klachten aan je longen en luchtwegen, zoals hoesten en kortademigheid. Je hart moet dan harder werken om je bloed rond te pompen. Ook kan het virus in het hart terechtkomen en voor klachten zorgen.

Lees meer

Pijn tussen de schouderbladen

Deze pijn kan voelen als kramp tussen je schouderbladen. Je hebt last van je bovenrug, ter hoogte van je schouderbladen. Een verkrampte ademhaling door een te hoge spierspanning kan deze pijn veroorzaken. Stretchoefeningen kunnen zorgen voor ontspanning.

Bekijk de oefeningen

Spijsverteringsklachten

Ongeveer een derde van de coronapatiënten krijgt last van spijsverteringsklachten. Het kan gaan om buikpijn, afvallen, verlies van eetlust, diarree, overgeven en misselijkheid.  

Lees meer

Vermoeidheid

Vermoeidheid kan een grote impact hebben op je dagelijkse activiteiten. Ergotherapeuten geven praktische tips over onder andere hoe je activiteiten minder zwaar kunt maken en hoe je met je energie kunt omgaan. Ook gezonde voeding kan helpen.

Bekijk de video's

Bekijk de voedingstips

Trombose

Wie met het coronavirus in het ziekenhuis belandt krijgt vaak trombose: een ongewenst bloedstolsel in een bloedvat dat de bloedsomloop belemmert. Grote en kleine bloedstolsels kunnen door het hele lichaam schade aanrichten.

Lees meer

Spierpijn

Spierpijn kan zich uiten als kramp in de rug, last van je benen of armen en gaat vaak samen met vermoeidheid. Spierpijn kan weken aanhouden in het hele lichaam.

In het bericht over onze laatste peiling lees je hoe vaak deze symptomen voorkomen bij mensen met Long Covid ofwel Post-Covid.

Is compleet herstel van de longen mogelijk of is er restschade? 

Het coronavirus komt via de longen het lichaam binnen, daardoor kan het longweefsel (permanent) beschadigd raken. Ook kan het coronavirus een longontsteking veroorzaken, waardoor er schade kan ontstaan. Een deel van de coronapatiënten houdt naar verwachting beschadigde longen, waardoor ophoesten van slijm moeilijker wordt en je vatbaarder bent voor infecties. Om te bepalen of er restschade is, is onderzoek bij de longarts nodig. Denk hierbij aan lichamelijk onderzoek, longfunctieonderzoek en radiologisch onderzoek. 

Ook lijkt het erop dat je na een coronabesmetting een hoger risico hebt op longembolieën. Dat geldt vooral voor patiënten die op de IC zijn opgenomen. Op lange termijn zou dit kunnen leiden tot blijvende klachten als benauwdheid bij inspanning en kortademigheid, maar dit moet nog verder worden onderzocht. 

Tot nu toe lijkt er een kleine groep coronapatiënten te zijn met restschade aan de longen. Dit geldt vooral voor mensen die op de intensive care hebben gelegen en die zuurstof hebben moeten gebruiken in het ziekenhuis. Onderzoekers bekijken nu of deze schade zich nog kan herstellen, wat hiervoor nodig is en hoe lang dit herstel kan duren. Er wordt ook onderzocht of er restschade is bij patiënten die niet op de IC hebben gelegen maar die wel ernstige klachten hadden. 

Effect van Long Covid op andere lichaamsfuncties

Naast het effect van corona op je longen, kan het ook andere lichaamsfuncties aantasten. Zoals het hart, de hersenen, reuk en smaak, en de spijsvertering. Lees meer over het effect van corona op andere lichaamsfuncties.

Lees meer over schade en klachten na IC-opname.

Nu je hier bent… Maak jij het mee mogelijk?

Doe mee en doneer eenvoudig via Tikkie zodat we jou en anderen met langdurige coronaklachten op weg kunnen helpen.

Gezichten achter Long Covid