Beste heer/mevrouw,

Ik vind steeds meer mensen op het internet vooral in het buitenland die depressie klachten hebben na besmetting van corona. Het is niet een depressie die verbonden is met een gedachte maar een depressie die veroorzaakt is door de virus zelf in de hersenen. Onlangs las ik een stukje van cnn reporter wie zn vrouw zo lang depressief is geweest na de besmetting dat ze besloot eigen leven te ontnemen. Zo heb ik heleboel verhalen op het internet gelezen en gehoord.

https://youtu.be/0ZqCFa7oP34.

Is er meer bekend over hoe virus hersenen beĆÆnvloedt en voor depressie, angst en paniekaanvallen zorgt?

Met vriendelijke groet,

A.P.

Longfonds Advieslijn
Zorgprofessional
1 jaar geleden

Beste A.P.,

We hebben je vraag voorgelegd aan een longarts en hij gaf volgende reactie:

De relatie tussen COVID-19 en depressie en angst en paniek is nog niet goed opgehelderd en er is nog veel onduidelijk over.

In het begin van de pandemie was er een toename van angst en depressie klachten gesignaleerd, echter dit leek dan niet zozeer door de COVID infectie te komen maar waarschijnlijk door de gevolgen ervan als; sociale isolatie, angst om ziek te worden, het overlijden van naasten door COVID-19 etc, later is de hoeveelheid min of meer gelijk geworden aan de pre-endemische situatie. Verder zijn angst en depressiestoornis ook voor Corona al een veel voorkomende aandoening en een van de meest gerapporteerde mentale aandoeningen wereldwijd.

Verder is het best ingewikkeld om uit persoonlijke verhalen, anekdotes op internet conclusies te halen. Wat in de krant staat of op internet is vaak geen goede weerspiegeling van de werkelijk.

Hieronder enkele links naar wetenschappelijke artikelen.

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(22)00187-8/fulltext

https://jnnp.bmj.com/content/92/12/1254

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid