Beste,

Ik ben in de war. Afgelopen week kreeg ik een uitnodiging om de griepprik te halen, omdat ik een hoger risico loop op een ernstiger verloop van griep wegens diagnose astma en astmatische bronchitis.

Mensen met astma/astmatische bronchitis die niet bij de longarts lopen, behoren wel tot de risicogroep van griep. Deze mensen vallen echter buiten de boot in Nederland als het gaat om de risicogroep van covid-19. Nochtans wordt in veel landen de lijn doorgetrokken, alle astmapatiënten behoren daar tot de risicogroep van covid-19. Uiteindelijk is dat ook logisch, gezien beide ziektes een longontsteking kunnen veroorzaken.

Het is niet omdat iemand niet bij een longarts loopt, en een ziekte als astma of astmatische bronchitis geïntegreerd heeft in zijn/haar leven, betekent dat de aandoening er niet meer is. Maar misschien bedoelt men dat de aandoening wel is gediagnosticeerd door een longarts in dit geval...

Bovendien geeft men telkens aan dat covid-19 niet zomaar een gewoon 'griepje' is... Anderzijds behoort men als astmapatiënt wel tot de risicogroep van griep, dus zou men er van kunnen uitgaan dat dat dan ook zo is voor covid-19.

Hoe zit dat nou? Behoor ik met astma tot de risicogroep voor corona, ja of nee?

Met vriendelijke groet,

Brenda


Longfonds Advieslijn
Zorgprofessional
3 jaar geleden

Beste Brenda,
Maak je je zorgen?
Griep en Covid-19 zijn verschillende virussen, met verschillende risicogroepen. Het RIVM houdt alle statistieken rondom Covid-19 bij. Op basis van de kennis van nu lijkt het erop dat je als astma- of allergiepatiënt niet meer risico loopt op COVID-19. Als je tenminste de medicatie volgens voorschrift inneemt. 
Uit de gegevens van het RIVM blijkt ook dat mensen met een longziekten die onder behandeling van de longarts zijn, een groter risico lopen op een ernstiger beloop. Voor mensen die onder behandeling van de huisarts (of niet) blijkt dat vooralsnog niet het geval. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat over het algemeen van die laatste groep hun ziekten beter gecontroleerd/ milder is dan de groep die bij de longarts onder behandeling is. 

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid