Graag wil ik u vragen wat er al bekend is over de bijwerkingen van mensen die covid-19 hebben gehad en een vaccinatie hebben gekregen. Op werk merken wij nu op dat degene die covid-19 hebben doorgemaakt heftiger reageren op de vaccinatie dan degene die geen covid-19 hebben meegemaakt (denk hierbij aan huiduitslag in het gezicht, koorts 2 dagen, ziek, spierpijn, pijnlijke arm etc) aangezien ik de enige op werk ben die in het zh is beland vraag ik me af hoe heftig ik dan kan reageren op de vaccinatie... is het verstandig om eerst antistoffen te laten testen? 

Longfonds Advieslijn
Zorgprofessional
3 jaar geleden

Beste,

Hieronder het antwoord van een infectioloog:

Op het moment van schrijven wordt in Nederland gevaccineerd met twee verschillende mRNA vaccins (BioNTech/Pfizer en Moderna).

Er zijn nog geen cijfers bekend die bevestigen dat vaccinatie tegen COVID met meer bijwerkingen gepaard gaat bij personen met een doorgemaakte infectie .

In de fase 3 studie met het Moderna vaccin werden niet meer bijwerkingen waargenomen bij gevaccineerde personen met doorgemaakte COVID.

Dergelijke gegevens zijn mij niet bekend bij het Pfizer vaccin.

 

Voor de praktijk: de meeste personen met doorgemaakte COVID worden gevaccineerd, omdat niet zeker is of een vaccinatie in toekomst makkelijk in te halen is.

Voor personen met doorgemaakte COVID en een hele hevig reactie op de eerste vaccinatie, kan in samenspraak besloten worden om de vaccinatie uit te stellen.

Dan moet op een later moment de vaccinatie worden ingehaald. 

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid