Veel mensen met Long Covid hebben last van conditieverlies en/of kortademigheid.  

Conditieverlies 

Als je ziek bent geweest, is de conditie daarna meestal ver te zoeken. Zeker als je na de covid-infectie klachten houdt (Long Covid), dan zal je conditie vaak verder afnemen.  

Als je energie het weer toelaat, dan kan het helpen om rustig te proberen je conditie weer op te bouwen. Dit kan je doen door te beginnen met een klein stukje lopen of fietsen en dit langzaam op te bouwen. Je kan hiervoor eventueel de hulp van een fysiotherapeut inschakelen of onze pagina over conditie opbouwen bekijken. 

Het lastige bij Long Covid is dat (lichte) inspanning soms pas uren of dagen later verergering van klachten kan geven. Dit heet Post-exertionele malaise (PEM). Het is dus belangrijk dat je bij het opbouwen van je conditie niet te hard van stapel loopt, maar heel rustig en gedoseerd de belasting opvoert. 

Kortademigheid of benauwd gevoel 

Kortademigheid of een gevoel van benauwdheid kunnen optreden na inspanning, maar ook in rust. Voor een deel kan de kortademigheid verklaard worden door een verminderde conditie. Maar er lijken ook andere oorzaken te zijn. Zo kan kortademigheid ook een gevolg zijn van een verstoord autonoom zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel is dat deel van het zenuwstelsel dat de automatische processen en handelingen van je lichaam, waar je niet over na hoeft te denken, regelt. Zoals je ademhaling, je bloeddruk, je hartslag en je spijsvertering. En één van de klachten hierbij is kortademigheid. Lees meer hierover op onze pagina over een verstoord autonoom zenuwstelsel.   

Een andere mogelijke oorzaak is dat door bijvoorbeeld angst en spanning de ademhaling ontregeld raakt. Op onze pagina over een gezonde ademhaling kan je hier tips over lezen. 

Onderzoek van het Radboud UMC laat zien dat een deel van de mensen met Long Covid een verstoorde ademhaling heeft. Het is onbekend waarom de ademhaling verstoord is. Gerichte ademtherapie zou kunnen helpen hierbij. 

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid