Onderzoek gepubliceerd op 22 maart 2022

In Engeland is een nieuwe vragenlijst ontwikkeld waarmee alle klachten van mensen met Long Covid in kaart gebracht kunnen worden. Deze vragenlijst kan helpen bij het stellen van de diagnose en is te gebruiken door onderzoekers.

Dit onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift BMJ. De vragenlijst is te vinden op de website van de universiteit van Birmingham.

Waarom deze vragenlijst?

Er worden veel verschillende vragenlijsten gebruikt om te achterhalen waar mensen met Long Covid nu precies last van hebben. Patiënten gaven aan dat zij niet altijd al hun klachten kwijt konden in de bestaande vragenlijsten. Deze vragenlijst is samen met patiënten opgesteld waardoor deze lijst beter tegemoet komt aan de realiteit van mensen met Long Covid.

Door gebruik van verschillende vragenlijsten kunnen onderzoeken niet goed vergeleken worden en is het voor de arts lastig een diagnose te stellen. Deze vragenlijst kan samen met de definitie van de WHO de diagnosestelling misschien makkelijker maken.

Meer weten over waarom één diagnose en van eenzelfde vragenlijst belangrijk is

Gebruikte methode

De onderzoeksgroep bestond uit onderzoekers en ervaringsdeskundigen met Long Covid. Deze ervaringsdeskundigen hebben in alle fasen van de studie meegedacht. Zij hebben met elkaar een eerste opzet van de vragenlijst gemaakt op basis van eerdere gepubliceerde onderzoeken en patiëntervaringen. Vervolgens is deze opzet door 13 volwassenen (>18 jaar) met Long Covid en 10 medici aangepast waarna deze is getest door 274 mensen met Long Covid.

Het onderzoek vond plaats tussen 14 april en 1 augustus 2021.

 

Terug naar overzicht externe onderzoeken

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid