Een opvallend symptoom bij sommige mensen met Long Covid is post-exertionele malaise (PEM), wat betekent zij meer vermoeidheid en pijn voelen na bijvoorbeeld sporten of andere inspanningen. Maar hoe dit precies komt, is nog niet helemaal duidelijk. De wetenschappers van het Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit hebben geprobeerd meer inzicht te krijgen in PEM bij mensen met Long Covid.

Ze namen monsters van spierweefsel bij mensen af, vóór en na een inspanningstest op de fiets. Daarmee konden ze zien dat wanneer mensen met Post-Covid fysiek te actief zijn, de schade in het spierweefsel bij hen groter is. Bovendien functioneren hun mitochondriën (energiefabriekjes in de cellen) veel minder goed. Als gevolg van de inspanning ontstaat bij mensen met Long Covid dan PEM. 

Dit onderzoek helpt beter begrijpen waarom sommige mensen met Post-Covid last hebben van vermoeidheid en pijn na inspanning. Het benadrukt dat we meer moeten leren over hoe de opbouw van spierweefsel samenhangt met het vermogen om te bewegen, en hoe verstoringen in de stofwisseling invloed hebben op de symptomen van langdurige COVID. Deze inzichten zijn belangrijk om gerichte behandelingen te ontwikkelen en de levenskwaliteit van mensen met Long Covid te verbeteren.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Nature Communications. Je kunt het hier onze samenvatting en de link naar het artikel terug lezen.

Er is veel media aandacht voor dit onderzoek, onder andere van:

C-support heeft een mooie lijst veelgestelde vragen gemaakt over dit onderzoek.

Dat Post-Covid niet tussen de oren zit hoef je ons niet te vertellen. Dat is nooit een vraag geweest. Toch zijn deze resultaten goed voor de erkenning van Post-Covid in Nederland en voor de medische wereld. Je kunt er niet meer omheen; er zijn biomedische oorzaken te vinden. Wij hopen heel hard dat deze gevonden oorzaak ook leidt naar behandeling. Behandelingen die uitgevoerd kunnen worden in een behandelcentrum. Waar we ons hard voor maken. 

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid