Is compleet herstel van de longen mogelijk of is er restschade?
Het coronavirus komt via de longen het lichaam binnen, daardoor kan het longweefsel (permanent) beschadigd raken. Ook kan het coronavirus een longontsteking veroorzaken, waardoor er schade kan ontstaan. Een deel van de coronapatiënten houdt naar verwachting beschadigde longen, waardoor ophoesten van slijm moeilijker wordt en je vatbaarder bent voor infecties. Om te bepalen of er restschade is, is onderzoek bij de longarts nodig. Denk hierbij aan lichamelijk onderzoek, longfunctieonderzoek en radiologisch onderzoek.
Ook lijkt het erop dat je na een coronabesmetting een hoger risico hebt op longembolieën. Dat geldt vooral voor patiënten die op de IC zijn opgenomen. Op lange termijn zou dit kunnen leiden tot blijvende klachten als benauwdheid bij inspanning en kortademigheid, maar dit moet nog verder worden onderzocht.
Tot nu toe lijkt er een kleine groep coronapatiënten te zijn met restschade aan de longen. Dit geldt vooral voor mensen die op de intensive care hebben gelegen en die zuurstof hebben moeten gebruiken in het ziekenhuis. Onderzoekers bekijken nu of deze schade zich nog kan herstellen, wat hiervoor nodig is en hoe lang dit herstel kan duren. Er wordt ook onderzocht of er restschade is bij patiënten die niet op de IC hebben gelegen maar die wel ernstige klachten hadden.
Effect van Long Covid op andere lichaamsfuncties
Naast het effect van corona op je longen, kan het ook andere lichaamsfuncties aantasten. Zoals het hart, de hersenen, reuk en smaak, en de spijsvertering. Lees meer over het effect van corona op andere lichaamsfuncties.