Heb je corona gehad en is je spierkracht erg verzwakt of heb je langdurige klachten na corona als kortademigheid en vermoeidheid? Een fysiotherapeut kan je hierbij helpen. Je kunt ook in aanmerking komen voor behandeling in een revalidatiecentrum. Longfonds heeft hiervoor samen met het KNGF, longartsen, verpleegkundigen en andere partijen aanbevelingen opgesteld, waarmee er een eenduidig advies is voor de behandeling. Je arts kan je helpen de goede zorg te vinden bij Long Covid ofwel Post-Covid. 

Waar kun je terecht met Long Covid?

Er zijn vaak lokale netwerken en korte lijntjes tussen de artsen en fysiotherapeuten. Sommige fysiotherapeuten hebben een behandelteam voor coronapatiënten samengesteld met daarin onder andere diëtisten. Informeer bij je huisarts of zorgverzekeraar voor welke zorg je in aanmerking komt, wat de vergoedingen zijn en waar je terecht kunt.

Zelf kun je via de Zorgzoeker van Chronisch ZorgNet of defysiotherapeut.com een fysiotherapeut in de buurt zoeken die kennis heeft van Long Covid en ook scholing heeft gevolgd voor het behandelen van mensen met langdurige klachten na corona. 

Fysiotherapie bij Long Covid

Vaak is een lange periode meerdere keren per week fysiotherapie nodig voor het verbeteren van de afgenomen conditie, fitheid en spierkracht door Long Covid. Een fysiotherapeut kan beoordelen welke fysieke problemen en mogelijkheden er zijn. Een fysiotherapeut kan helpen als je lichamelijke corona symptomen hebt, zoals verminderde spierkracht, je minder kunnen inspannen en problemen met ademhaling. Maar ook voor ontspanning, bewegingsangst en het geleidelijk oppakken van dagelijkse activiteiten. Als je ook psychologische of sociale problemen hebt, zoals angst, dan ben je meer geholpen met revalidatie waarbij verschillende hulpverleners samenwerken. Bijvoorbeeld een psycholoog of psychosomatische fysiotherapeut. Lees meer over deze multidisciplinaire aanpak bij Long Covid klachten.  

Fysiotherapeut

De meeste fysiotherapeuten hebben uitgebreide kennis en weten dat je na corona verschillende klachten kunt hebben. Na een grondige intake kunnen ze goed inschatten waar je het best mee bent geholpen en welke wegen je daarvoor kunt volgen. Ze kunnen je bijvoorbeeld terugverwijzen naar de longarts, huisarts of doorverwijzen naar een diëtist, logopedist, ergotherapeut en psycholoog.

Goed om te weten

  • In het begin gaat de aandacht naar dagelijkse activiteiten (ook we genoemd als ADL), de dagelijks terugkerende dingen die je moet doen om zelfstandig te kunnen leven. Denk aan opstaan uit bed, weer leren lopen en traplopen.

  • Een juiste verdeling van je energie is zeker in de beginfase erg belangrijk. Ben je erg verzwakt, forceer dan niet. De therapeut zal je begeleiden in hoe vaak, hoe lang en hoe veel je kunt inspannen. Meer is niet altijd beter.

  • Wanneer je fysiotherapeut vindt dat je er klaar voor bent, dan ga je intensiever trainen om weer kracht en spiermassa op te bouwen.

Vergoeding

Door de uitbreiding van het basispakket sinds 18 juli 2020 kunnen mensen met Long Covid minimaal zes maanden lang gebruik maken van paramedische zorg, namelijk:

  • Fysiotherapie- en oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
  • Ergotherapie: maximaal acht behandeluren (bovenop de bestaande 10 uur). De bestaande 10 uur uit de basisverzekering mogen echter NIET gebruikt worden voor het herstel van COVID 19, maar wel voor andere aandoening/ indicaties.
  • Dieetadvies: maximaal 7 uur advies (bovenop de bestaande 3 uur) Ook hier geldt dat de bestaande 3 uur dieetadvisering NIET gebruikt mogen worden voor herstel na COVID, maar wel voor andere indicaties, zoals bijv. diabetes.

Er is geen overheveling mogelijk van de aanspraak van de ene paramedische discipline naar een van de andere paramedische disciplines. Je kunt dus niet uren ergotherapie “inzetten” als je fysiotherapie tekort komt.

De nodige behandelingen worden vooralsnog direct vergoed via de basisverzekering van de patiënt. Het enige dat de verzekerde zelf moet betalen, is het eigen risico van zijn/haar zorgverzekering. Die bedraagt 385 euro in 2022.

Wie komt hiervoor in aanmerking?
Alle mensen met Long Covid die op een reguliere ziekenhuisafdeling hebben gelegen of thuis ziek zijn geweest komen in aanmerking voor ruimere dekking vanuit de basisverzekering waartoe de overheid in juli heeft besloten. Voor mensen die op de IC hebben gelegen is er indien nodig ook een revalidatietraject (in het ziekenhuis of in een gespecialiseerd revalidatiecentrum) mogelijk. Dit wordt ook wordt gedekt door de basisverzekering. Uiteraard is hiervoor wel een verwijzing van de arts nodig.

Bij coronaherstelzorg is het een voorwaarde dat er door een huisarts of een andere arts, zoals een longarts, een COVID-19 besmetting is vastgesteld óf een sterke verdenking daarvan. De zorg is alleen bedoeld voor mensen die langdurig coronaklachten ondervinden, zoals vermoeidheid of benauwdheid.

De eerste behandeling paramedische zorg voor mensen met Long Covid moet bovendien binnen één maand na verwijzing plaatsvinden en duurt maximaal een half jaar. Dit kan eventueel met een half jaar verlengd worden op verwijzing van een medisch specialist.

“Aan het eind van de eerste periode van 6 maanden kan bij uitzondering en op goed gedocumenteerde indicatie van de medisch specialist, die de diagnose heeft gesteld, een beroep worden gedaan op een tweede behandeltermijn van maximaal 6 maanden. Als er sprake is van blijvende longschade of fysieke schade waarvoor paramedische interventie zinvol wordt geacht. Sinds 1 juli 2021 mag ook de huisarts mag (naast de medisch specialist) bij verdenking van specifieke langetermijnschade de verwijzing doen voor een tweede behandeltermijn. "

Beweegtips

Kom je niet in aanmerking of ben je klaar met de behandeling en wil je zelf verder met bewegen? Bekijk dan de bewegingsadviezen

Nu je hier bent… Maak jij het mee mogelijk?

Doe mee en doneer eenvoudig via Tikkie zodat we jou en anderen met langdurige coronaklachten op weg kunnen helpen.

Gezichten achter Long Covid