Heb je corona gehad en is je spierkracht erg verzwakt of heb je langdurige klachten na corona als kortademigheid en vermoeidheid? Een fysiotherapeut kan je hierbij helpen. 

Waar kun je terecht met Long Covid?

Er zijn vaak lokale netwerken en korte lijntjes tussen de artsen en fysiotherapeuten. Sommige fysiotherapeuten hebben een behandelteam voor patiënten met Long Covid samengesteld met daarin onder andere een ergotherapeut en diëtist. Lees hier meer over deze multidisciplinaire aanpak bij Long Covid klachten. 

Zelf kun je via de Zorgzoeker van Chronisch ZorgNet of defysiotherapeut.com een fysiotherapeut in de buurt zoeken die kennis heeft van Long Covid en ook scholing heeft gevolgd voor het behandelen van mensen met langdurige klachten na corona.  

Fysiotherapie bij Long Covid

Een fysiotherapeut kan beoordelen welke lichamelijke problemen er zijn en wat de mogelijkheden hiervoor zijn. Een fysiotherapeut kan helpen als je lichamelijke klachten hebt, zoals verminderde spierkracht, je minder kunnen inspannen, problemen met ademhaling, maar ook bij het geleidelijk oppakken van dagelijkse activiteiten. Een fysiotherapeut kan ook helpen voor ontspanning en bewegingsangst. Voor dit laatste kan je ook naar een psychosomatisch fysiotherapeut. Alleen maar hard trainen is vaak niet de oplossing, omdat veel patiënten daar juist heel slecht op reageren (zie ons artikel over inspanningsintollerantie). Het is dus belangrijk dat je samen met de fysiotherapeut bekijkt wat er voor jou nodig en mogelijk is. En om samen te kijken wat het juiste moment is om fysiotherapie te starten. 

Fysiotherapeut

De meeste fysiotherapeuten hebben uitgebreide kennis en weten dat je bij Long Covid verschillende klachten kunt hebben. Na een grondige intake kunnen ze goed inschatten waar je het best mee bent geholpen en welke wegen je daarvoor kunt volgen. Ze kunnen je bijvoorbeeld adviseren naar een ergotherapeut, diëtist, logopedist of psycholoog te gaan. Of ze kunnen je terugverwijzen naar de huisarts voor verder onderzoek.

Goed om te weten

  • In het begin gaat de aandacht naar dagelijkse activiteiten (ook wel genoemd als ADL), de dagelijks terugkerende dingen die je moet doen om zelfstandig te kunnen leven. Denk aan opstaan uit bed, weer leren lopen en traplopen.

  • Een juiste verdeling van je energie is zeker in de beginfase erg belangrijk. Ben je erg verzwakt, forceer dan niet. De therapeut zal je begeleiden in hoe vaak, hoe lang en hoe veel je kunt inspannen. Meer is niet altijd beter.

  • Wanneer je er klaar voor bent, dan ga je intensiever trainen om weer kracht en spiermassa op te bouwen.

Vergoeding

Fysiotherapie wordt meestal vergoed vanuit de paramedische herstelzorg. Informatie over de paramedische herstelzorg vind je hier

Beweegtips

Kom je niet in aanmerking of ben je klaar met de behandeling en wil je zelf verder met bewegen? Bekijk dan de bewegingsadviezen

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid