Voor mensen met Long Covid ofwel Post-Covid heeft dit vaak ook gevolgen voor het werk. Je werk weer oppakken kan een lang traject zijn en je kunt met allerlei vragen zitten. Bijvoorbeeld over hoe je werkhervatting aanpakt, wat je rechten zijn, de financiële gevolgen en wat je van je werkgever kunt verwachten.

Op de pagina’s hieronder vind je informatie over werk en Long Covid en lees je persoonlijke verhalen van anderen. C-support is een organisatie die jou ondersteunt bij de terugkeer naar werk of als dat niet meer lukt. Je kunt er persoonlijk advies krijgen van een nazorgadviseur. Deze adviseur denkt met je mee en helpt je bijvoorbeeld door gesprekken met je werkgever, je bedrijfsarts of het UWV voor te bereiden. Ook kun je hulp krijgen bij het aanvragen van een WIA-uitkering. Op deze webpagina van C-support vind je een aantal filmpjes waarin advies gegeven wordt. Je kunt ook het webinar Long Covid en Werk terugkijken. Ook dit zijn een goede websites met informatie: werkcovid19.nl en postcovidenwerk.nl

Er zijn ook twee richtlijnen over werk en Long-covid. Die van de bedrijfsartsen (Herstel en re-integratie van werkenden met het Post-COVID Syndroom) en die van de arbeidsdeskundigen (Inzichten voor arbeidsdeskundig handelen). Ook in de richtlijn voor de huisartsen en medisch specialisten voor langdurige klachten na covid is een module over arbeid opgenomen. Op Thuisarts staat deze module uitgelegd voor patiënten.

Daarnaast willen we verwijzen naar de De Werkwijzer, deze biedt hulp bij vragen over werk. Bijvoorbeeld over aan het werk blijven, het vinden van werk of juist afscheid nemen van werk. Het is een website met informatie, tips en tools speciaal ontwikkeld voor mensen met een infectieziekte, zoals Long COVID, Q-koorts, ziekte van Lyme en ME/CVS. Ontwikkeld door C-Support, Hogeschool Arnhem en Centrum Werk en Gezondheid.

Ook is er SterQ aan het Werk dat is een online training voor mensen die een infectieziekte hebben doorgemaakt, zoals Q-koorts, COVID-19 (corona), de ziekte van Lyme of ME/CVS. De online training biedt ondersteuning bij het werken en aan het werk blijven met een infectieziekte.

Tip: Sommige mensen hebben bij hun hypotheekverzekering een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Kijk je verzekeringen na of vraag bij je tussenpersoon of dit ook voor jou van toepassing is.

Veelgestelde vragen

Bekijk alle veelgestelde vragen

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid