Publicaties verschenen in juni, augustus en november 2022 

Hoe vaak komt Long Covid nu voor? Dat is een vraag die patiënten, zorgverleners, beleidsmakers, politici en onderzoekers willen weten. Hierop is nog steeds geen duidelijk antwoord te geven. Wel hebben we drie betrouwbare bronnen. Deze bronnen zijn niet vergelijkbaar, maar geven alle drie een goed inzicht en daarom zetten we ze hier op een rij. 

We hebben in augustus 2022 al aangegeven dat uit onderzoek onder de Nederlandse bevolking blijkt dat 1 op de 8 Nederlanders (12,7%) 3-5 maanden na de Covid-infectie nog klachten ervaart. Hierbij zijn de klachten die deze mensen vóór de Covid-infectie al hadden niet meegerekend. Het onderzoek heeft ook bekeken bij hoeveel mensen die géén Covid-infectie hebben gehad Long Covid-klachten voorkomen en hiermee rekening gehouden bij de berekeningen. De gegevens voor dit onderzoek komen uit 2020 en 2021, toen de Omikron-variant er nog niet was.  

Een onderzoek uit juni 2022 toont aan dat de kans om Long Covid te krijgen na besmetting met de Omikron-variant 2 tot 4 keer kleiner is vergeleken met besmetting met de Delta-variant. Dit onderzoek is niet goed te vergelijken met dat hierboven door onder andere verschil in definitie van Long Covid. De kans om Long Covid te krijgen is met de Omikron-variant kleiner geworden. Maar het aantal mensen dat met de Omikron-variant besmet is, is erg hoog. Het aantal mensen met Long Covid zal dus ook bij de Omikron-variant hoog zijn. 

Uit Brits onderzoek blijkt dat in november 2022 1,8 miljoen Britten langer dan 3 maanden Long Covid klachten ervaren na een Covid-infectie. Dit is 2,7% van de bevolking. Een derde hiervan is besmet geraakt in de Omikron-periode (hierbij is gekeken naar mensen die langer dan 4 weken klachten hadden na een Covid-infectie en dus niet de 3 maanden volgens de WHO-definitie die PostCovid NL gebruikt). 

Help jij ons?

Doneer via tikkie

Gezichten achter Long Covid